Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

18 серпня 2015, 22:53 ДТП
У середмісті столиці нетверезий дипломат конфліктував з патрульними
У середмісті столиці нетверезий дипломат конфліктував з патрульними

Покарати чи відпустити? В Києві водій Вольво із дипломатичними номерами представництва Німеччини кидався на патрульних поліції та ледь не задавив їх своїм автомобілем. Причиною стало звичайне зауваження: чоловік припаркував машину ледь не в середній смузі. Свідки сварки між полісменом і представником міжнародної організації впевнені: дипломат був нетверезий.

- Ты что делаешь, ты? Ээййй!

До блиску начищене Вольво суне на полісменів у середмісті столиці поблизу Бесарабського базару. Водій сигналить, а потім нервово вибігає з салону та, захищаючи спиною машину, починає розмову з патрульним.

- Ви це бачите, ви вмієте читати? Читати вмієте? Я питаю: читати вмієте?

Чоловік не заспокоюється та показує патрульним свою дипломатичну картку. Її видає Міністерство закордонних справ України дипломатичному персоналу та членам їхніх родин. Документ засвідчує, що ці люди мають цілковиту недоторканність. Правоохоронцям вдається записати їм'я водія.

- Зандро Берндт!

Чому полісмени блокували дорогу та чого хочуть від розлюченого чоловіка? Свідки й автор цього відео, що виклав ролик до ютьюбу, стверджують: дипломат неправильно припаркував свій автомобіль й заважав руху інших машин. Тим часом він був нетверезим й абсолютно не реагував на зауваження. Саме тому до нього й підійшли патрульні.

- Я не пив, я кажу- не пив, ти торкався моєї машини, ти розбив її…

Дізнатися, чи хильнув зайвого власник Вольво з дипномерами представництва Німеччини, правоохоронцям так і не вдалося. Вони відпустили чоловіка та перед цим вислухали, що будуть звільнені й покарані за свої дії.

- Вас  звільнять з роботи за те, що ви робите…

Хто правий, а хто винен у цій ситуації? В міліції Свідку коментувати подію відмовилися. Сказали лише, що правоохоронці не порушували законів України та й жодних скарг від німецького представництва до них не надходило. А ось у посольстві Німеччини листом нас повідомили, що поки перевіряють усі факти й запевняють, що їхні співробітники зобов'язані дотримуватися всіх правил України, зокрема й правил дорожнього руху. Юристи ж в голос твердять: дипломати іноді нехтують законами, бо знають, що їх захищає імунітет.

Дмитро Йовдій, юрист:

- Головний принцип дипломатичного імунітету: ця людина не може бути ні затримана, ні заарештована, не взята під варту, не можуть її обшукати, не можуть обшукати ні квартиру, ні робоче місце. А також не може бути обшуканий транспорт даної особи.

Таку волю іноземцям-дипломатам дає Віденська конвенція про дипломатичні відносини, підписана сорока державами ще більше півстоліття тому. Юристи запевняють, що покарати порушників з посольств і консульств дуже тяжко. А в цій ситуації довести, що водій був нетверезим і тим самим порушив закон - майже неможливо.