Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

23 липня 2015, 22:24 ДТП
Автобус з українцями перекинувся у Польщі, шестеро загинули
Автобус з українцями перекинувся у Польщі, шестеро загинули

Знову чорна доба для українців за кордоном. У Польщі автобус із заробітчанами злетів із дороги й врізався в дерево. 6-ро наших співвітчизників з Івано-Франківщини загинули, 24 постраждали. Що цікаво - польські митники впродовж 5 годин не пропускали українців через кордон за контрабанду цигарок. З двох шоферів - одного затримали. А інший в результаті через перевтому розтрощив бус.

Автобус з українцями розбився на околиці міста Гавроліна, за 60 кілометрів від Варшави. О сьомій ранку за Києвом рейсовий транспорт, яким заробітчани їхали на сезонні роботи в Польщу, зіскочив із дороги в кювет і протаранив дерево.

Надія, пасажирка автобуса:

- Несподівано я побачила, що автобус звертає вліво і їде в глибокий рів. Я встигла рукою захиститися, мені тільки розірвало брову. Я побачила, як з повали летить якась червона рідина, я почула запах якогось газу, я побачила дим, я почула страшний сморід і мене почало душити. Я зрозуміла, що треба рятуватися. Я побачила, що немає жодної шиби. Я вхопила сумочку з документами і кинулася до вікна на протилежній стороні.

Десятки автомобілів швидкої допомоги, гелікоптери. Польські медики й випадкові свідки, які проїжджали повз місце аварії, зупинялися й допомагали постраждалим - згадують свідки.

Павел Поморський, пожежник:

- На місці аварії одразу загинули троє людей. Ще 27 українців постраждали, але від травм - як стало відомо згодом - у лікарні двоє тяжко травмованих померли.

Надвечір сповістили - кількість жертв зросла до шести.

Марек Капуста, речник поліції м. Гарволіна:

- Постраждалих забрали до лікарень. Двоє пацієнтів - неповнолітні.

Надія, пасажирка автобуса:

- Я запам'ятала страшний крик двох дітей. Там був хлопчик 11-річний і чотирирічний, ті діти страшно кричали. Вони там кричали: мама, мама! За якийсь час винесли їхню матір непритомну.

Мати хлопчиків і водій загинули одразу. Нині з синами померлої жінки працюють психологи. Лікарі рятують тяжко травмованих.

Криштоф Жоховський, лікар:

- До нас привезли 6 травмованих людей, четверо - живі - в хірургії, ортопедії і травматології.

В МЗС України підтвердили - автобус виїхав з міста Долини, на Івано-Франківщині, й прямував до Варшави. Розбився транспорт фактично біля дороговказа. Водій заснув за кермом, тож саме він спричинив страшну катастрофу. Це основна версія польських слідчих.

Роман Черемшинський, пасажир автобуса:

- Я бачив то всьо на свої очі. На нас ішла фура, йшла з бочкою. Шофер виїхав на їхню полосу, а фура звернула, і ми в рів.

Шофер не намагався уникнути аварії. Дійсно задрімав. Але чому? Уже зараз з'являється інформація про те, що автобус зупинили на кордоні й у салоні знайшли контрабандні цигарки. Одного з водіїв затримали, щоб оформити штраф, а транспорт поїхав далі лише з одним шофером. Він мчав всю ніч без перепочинку і врешті від перевтоми розтрощив автобус. Консульство України тримає справу на особистому контролі. Дипломати вже зв'язалися з родинами наших співвітчизників, які загинули й постраждали під час трагедії. Їм обіцяють допомогти доправити тіла на Батьківщину та транспортувати вцілілих.