Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

28 липня 2014, 23:40 ДТП
Вихідними столичні стритрейсери влаштували величезну тисняву
Вихідними столичні стритрейсери влаштували величезну тисняву

Нелеґальні перегони знову на столичних вулицях! Вночі проти суботи кілька сотень поціновувачів стрітрейсінґу майже цілковито перекрили одну з найбільших магістралей Києва - проспект Бажана. ДАІ заходів не вживала. Принаймні, так стверджують свідки події.

Сотні машин, стільки ж людей - учасників і просто витріщак. Це стрітрейсери на проспекті Бажана в Києві. В районі станції метра Осокорків вони влаштували нелеґальні перегони. Фото з цієї події небайдужі городяни одразу виклали в соцмережі. Слів у коментарях не добирали. Тому що екстремали завдали чималих незручностей і мешканцям масиву, і колегам-кермувальникам.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Свою дозу адреналіну отримали і інші водії, які через ці нелегальні гонки встрягли у величезний затор. Самовидці кажуть - він тягнувся мало не від Харківської площі і до самого Південного мосту. Надто страждали водії вантажівок, яким виїзд у столиці дозволений тільки вночі. Та й не це найстрашніше - проспектом Бажана не могли проїхати швидкі.

У цій тисняві від аеропорту своєї домівки намагалася дістатися Катерина.

Катерина Венжик, свідок:

- Это было достаточно поздно, где-то половина первого, начало первого. Стоит ряд фур, наверное, штук сорок, рядом с нами стояло несколько аварийных, очевидно которые не просто так куда-то ехали.

Стрітрейсери заполонили всі крім однієї смуги для руху, та й на ній треба було маневрувати між витріщаками. Утім, найбільше здивувало дівчину, що ДАІвці, які були на місці - заходів не вживали!

Катерина Венжик, свідок:

- Оно там было, они знали о ситуации, они там присутвовали и на момент, когда ситуацию видела я, она не решалась никак, я видела машину ГАИ и не видела никакой активности сотрудников ГАИ.

Дивна ситуація - кажуть юристи, адже під час виконання обов'язків правоохоронці не мають права не зважати на правопорушення.

Олександр Калюжний, адвокат:

- По закону сотрудник милиции обязан предотвратить правонарушение, они видят, что происходит правонарушение, у них есть инструкция - они обязаны вызвать подмогу.

Тим більше, що учасники цих нелеґальних вуличних перегонів порушили силу силенну законів.

Олександр Калюжний, адвокат:

- Нарушение ПДД, превышение скоростного режима, создание аварийной обстановки, хулиганство - это уже уголовное правонарушение, и если имел место пострадавший - скорая стояла в пробке, кто-то в больницу спешил - если этот факт установить, то это ст 286 в зависимости от последствий, которые пострадавший получил.

Утім, чи були складені протоколи і за якими статтями - в Державтоінспекції нам відповісти не спромоглися.

Олександр Ковалевський, старший інспектор відділу УДАІ м. Києва:

- Я не володію такою інформацією, тому що в запиті не було конкретизації по адмінпротоколам.

Натомість запевняють - стрітрейсерам протистояли! Мовляв, тієї ночі була інформація про кілька місць, де мали ганяти екстремали. За всіма вгледіти просто не могли.

Олександр Ковалевський, старший інспектор відділу УДАІ м. Києва:

- Але швидко переслоцирувати патрулі, ну ви розумієте - Київ, дуже велике місто, дуже важко, попередили такі перегони в 3-х місцях, люди, які займаються цим, вони швидко міняють місця дислокації, їм вдалося швидко зібратися на проспекті Бажана і до приїзду ДАІ зробити 2 чи 3 заїзди.

Таких масових перегонів у столиці не було від 2012-го, коли у вересні на Бориспільському шосе загинув охочий до стрітрейсинґу під псевдонімом Че Гевара. Це Сергій Чекашин - директор департаменту Мінекономіки. В заїзді втратив життя й водій Ферарі, з яким змагався чиновник. І мотоцикліст, що своїм байком угатив у залишки цих машин. Тоді правоохоронці обіцяли жорсткіше протистояти проведенням нелеґальних гонитв. Альтернативний рецепт отримання адреналіну з користю для держави відчайдухам пропонують кияни.

Катерина Венжик, свідок:

- Ребят, если вам не хватает адреналина - это же все адреналиновые дозы, велком ту Донбас, там адреналина хватит на всю оставшуюся жизнь.