Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

30 квітня 2014, 23:23 ДТП
Які зміни швидкісного режиму чекати столиці
Які зміни швидкісного режиму чекати столиці

Минув майже місяць відтоді, як у столиці збільшили швидкісний режим. На п'яти вулицях можна рухатися 80 кілометрів за годину. ДАІвці обіцяють подвоїти цей список, і так планують побороти тисняви. Втім, десь ліміт швидкості, навпаки, зменшать.

Столичний проспект Бажана. Знак "80" з'явився тут одним із перших. Водії оцінили новацію й користуються. Їдемо в загальному потоці - на спідометрі майже сто. Ця швидкість у межах правил. За останній місяць на цьому самому проспекті сталися кілька величезних автопригод. Ось наслідки однієї з них. Такого лиха накоїв Мерседес.

Владислав, водій Шкоди:

- Я ехал, издалека увидел, что произошла авария, начал замедляться, включил поворотник, начал понемногу перестраиваться, здесь в меня просто влетел Мерседес цлс, я ничего не понял - меня развернуло.

За ідентичних обставин кількома днями раніше сталася інша аварія, яку спричинив Хюндай. 

- На Сонате летел быстро, ударил три машины и влетел в фуру - сюда.

А днями Південним мостом мчали шалені Жигулі, щоправда дорогою зустрічного руху, й не розминулися з Мерседесом. Чи пов'язані ці ДТП зі збільшенням швидкісного ліміту - в ДАІ сказати не можуть. Мовляв, триває слідство. Нагадують лише - в деяких з випадків винуватці були п'яні.

Андрій Ющенко, керівник відділу УДАІ м. Києва:

- По цим фактам ще проводиться розслідування і сказати, чи є причиною перевищення швидкісного режиму, на разі неможливо.

Ба більше - роботу зі збільшення кількості вулиць, де дозволять їхати 80, не зупиняють. До першого травня швидкісними стануть ще й, приміром, Оболонський проспект, вулиці Ватутіна й Міська.

- Ще ця робота продовжується, ще 5 ділянок у нас залишилося, вже коли повністю буде встановлено, ми проведем аналіз.

А ось рух у центральній частині міста в Державтоінспекції планують пригальмувати.

Анатолій Сіренко, керівник Департаменту ДАІ України:

- Наприклад, європейськи країни зараз ідуть до того, до зменшення швидкісного режиму, ці пропозиції ми теж будемо вносити, якщо брати серце Києва, центр, то я думаю - 60 там забагато, потрібні знаки 50.

Водії, опитані Свідком, на диво солідарні з намірами ДАІвців. 

- Как во всем мире - 60, наверное.

- Пешеходы, машин припарковано сколько, 60 - максимум, а даже меньше, 50 вполне достаточно по центру.

Утім, 50 кілометрів і не більше. Тому що такий собі бонус, коли водіям дозволяють перевищити дозволену швидкість на два десятки кілометрів, у ДАІ пропонують прибрати. Мовляв, цього привілею для кермувальників немає ніде у світі. Тож і в Україні може не бути.

Анатолій Сіренко, керівник Департаменту ДАІ України:

- Враховуючи похибку приладів, можна 1-2 км, ну до 10, але не 20.

Таку перспективу планують обговорювати з експертами й громадськістю.