Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

7 лютого 2013, 21:36 ДТП
Як боротися із ямами на дорогах
Як боротися із ямами на дорогах

Баюрне протистояння - водії проти комунальників. У Києві дорожнє покриття лататимуть аж до травня - заявив столичний голова Олександр Попов. Тож поки кермувальникам доведеться майстерно маневрувати. Або ремонтувати свої автівки.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Баюри - вони такі різні. Як і їхні ціни. Ця, приміром, майже дармова. Така може коштувати півсотні. Отака - навіть тисячу. Ми рахуємо гроші не комунальників на ремонт ям. А простих водіїв. Тобто їхні збитки від потрапляння в ковдобини.

Утім, експерти із захисту прав водіїв закликають про наслідки потрапляння в бакаЇ на міських дорогах і трасах не мовчати.

Лев Каплан, віце-президент Міжнародної Федерації захисту прав водіїв:

- Есть закон об автомобильных дорогах, владельцы дорог обязаны возместить материальный, моральный ущерб за то, что некачественное дорожное покрытие.

Рівчак пошкодив авто? Скаржіться.

Іван Боднарук, адвокат:

- Якщо це пов'язано саме з траснпортом, то звичайно позивачами буде Автодор України, а в разі, якщо це пішохід, то тут можна позиватися і до комунальних служб, і до КМДА.

Утім, навідуватися до майбутніх відповідачів треба при повній зброї. Тобто - з доказами. Збирати ж їх варто одразу.

Лев Каплан, віце-президент Міжнародної Федерації захисту прав водіїв:

- Авто в каком состоянии, в котором месте остановился, зафиксировать, сфотографировать, пригласить свидетелей, позвонить ГАИ и ждать приезда.

Доки чекаєте - жартують експерти - попрацюйте творчо. А саме - пофотографуйте дорожнє покриття, передусім рівчака, через якого пошкоджена ваша машина. Потім подбайте, щоби про дефекти асфальту написали правоохоронці.

- Составляется протокол, составляется акт и тогда подается в суд.

Великі шанси вироку на користь автовласника, маленькі - на реальну виплату, зітхають експерти. Можливо, тому випадків судової тяганини між простими водіями й комунальниками небагато.

- Всіх звернень за 2 роки 6, 5 судових ще в роботі, по них рішення ще не винесено.

І лише один автовласник обстояв свою правоту й відсудив 25 тисяч гривень.

Василь Мельниченко, головний інженер Київавтодору:

- Балансоутримувач ШЕУ Шевченківського району, програвши судовий позов громадянину, за рахунок прибутку підприємтва, але не за бюджетні кошти, а за рахунок своєї господарської діяльності, вони ж крім того що займаються ліквідацію ямковості, вони ж виконують якісь договірні роботи і заробляють, таким чином, щоб утримати колективи.

Тож шанс отримати компенсацію - є.