Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

7 вересня 2012, 23:12 ДТП
Жінка, збита консулом Польщі на Волині, померла
Жінка, збита консулом Польщі на Волині, померла

Не вийшла зі стану коми й померла в лікарні. Такий фінал резонансної ДТП польського консула й велосипедистки. Нагадаю, аварія сталася у волинському селі Голобах. 27-річну Анастасію Байду, матір двох дітей, збив позашляховик із дипломатичним номером. Дев'ять днів постраждала не приходила до тями, так і померла. Близькі жінки переконані: Настя їхала за правилами, а ось чи дотримувався їх дипломат-поляк - невідомо. Він жодного разу не звернувся до родини з вибаченнями, не допоміг з похороном. Імовірно, подейкують люди, факт ДТП до біографії консула взагалі не потрапить.

Аварія сталася надвечір - Анастасія вирішила велосипедом податися на могилу до матері. Дорога була сухою, погода - ясною, видимість майже два кілометри. Аби не створювати незручностей автомобілістам, жінка навмисне з'їхала з асфальту на гравійку. Та не подолала і трьохсот метрів - потрапила в ДТП.

Оксана Блищик, керівник сектору УМВС України у Волинській області:

- Близько 19-ї години на автодорозі Ковель-Луцьк водій автомобіля "Тойота", консул, працівник Генерального консульства Республіки Польщі, скоїв наїзд на 27-річну велосипедистку.

Жінка рухалася назустріч транспортному потокові, тож не побачити її було годі. Що завадило помітити велосипедистку кермувальникові позашляховика з дипломатичними номерами - досі невідомо. Сліди від його коліс на траві, а ще зламані дерева в кюветі, вказують на те, що шофер, імовірно, задрімав.

Людмила Новохатько, родичка загиблої:

- И он, получается, ее снес и еще 20 метров проехал, и только тогда сьехал в кювет. То есть, он выехал на обочину, понимаете как… Не так, как говорится в пресе - девочка ехала навстречу и въехала в джип. Это на какой скорости она должна ехать, щоби въехать в машину.

Відкриті перелами, травми голови, розриви внутрішніх органів. З такими ушкодженнями жінка прожила дев'ять днів. На десятий серце Насті зупинилося. Той, хто її спровадив на лікарняне ліжко, а потім до могили - контактувати з рідними навіть не намагався. Без матері залишилося двоє малолітніх дітей. Тепер їхні світлини в товаристві неньки змушують ридати чи не всіх присутніх на ритуальній церемонії. Люди переконані: ставити на ноги Данилка й Марка без фінансової підтримки буде надскладне завдання. Власне, як і поставити остаточну крапку в розслідуванні аварії. Прокуратура ж, яка контролює перебіг слідства, вважає інакше.

Олександр Кравчук, заступник керівник відділу прокуратури Волинської області:

- Відразу була призначена транспортно-трасологічна експертиза з метою встановлення частин автомобіля і велосипеда, які контактували між собою. Відразу було призначено судово-медичну експертизу, а також експертизу технічного стану автомобіля. Відразу консул дав згоду на обслідування його на предмет вживання алкоголю чи психотропних речовин. Є висновок. Звичайно, він був тверезий.

Рідні і близькі загиблої все-таки сподіваються, що в дипломата залишилося хоч трішки сумління. Тож чекають його на розмову. Кажуть, можливо, просте вибачення з вуст поляка полегшить біль утрати.