Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

20 липня 2011, 11:49 ДТП
"Київпастранс" зазнав чималих збитків через аварії та перестій транспорту
"Київпастранс" зазнав чималих збитків через аварії та перестій транспорту

Аварії громадського транспорту не новина. Тільки в червні таких ДТП сталося більше сотні. В "Київпастрансі" кажуть: це величезні збитки - через пошкоджене майно, а ще більші через перестої. Як борються з цим транспортники - дізнавалися наші кореспонденти.

Чотирнадцяте липня. Оболонь. "Ауді" злетіла з дороги на колії громадського транспорту, ще й зачепила електроопору. Самовидці кажуть: водій був дуже п'яний. Унаслідок ДТП трамваї не курсували майже годину. Двадцять сьоме червня. Вулиця Борщагівська. "Шкода" лежить на рейках дахом донизу. Легковик збив десятки метрів огорожі і бетонні стовпи. Таке заскочило машиніста трамвая, але він вчасно зупинив вагони.

Водій:

- Это последний - на Старовокзальную и обратно.

Двадцять четверте травня. Та сама Борщагівська. На рейках лежить "Субару".

Анатолій, водій:

- То ли кто-то его подрезал, его понесло, он ударил мой автомобиль в зад, и он вылетел на трамвайные пути.

Через аварію десятки вагонів стояли години зо дві. Ще й у вечірній час пік. Це величезні збитки - кажуть у "Київпастрансі".

Сергій Литвинов, заступник генерального директора КП "Київпастранс":

- Сбиваем график, люди не приезжают вовремя, особенно троллейбусы, трамваи, маршрутка подхватила нашего пассажира, она смогла проехать, мы не привезли людей и не собрали доходы, а за это зарплату водителю выплатили, электроэнергию сожгли.

Утім, на такі надзвичайні ситуації намагаються реагувати оперативно. Оце кімната диспетчерів. У кожного на екрані відображається рух закріпленого транспорту.

Алла Лемішко, керівник відділу КП "Київпастранс":

- Зеленим кольором - машина їде згідно розкладу, якщо червоним - тролейбус відстає від розкладу, якщо жовтим - випереджає.

Про всі позаштатні події кермувальник одразу повідомляє диспетчера.

Кермувальник:

- Водитель, ответь.

- Да, здравствуйте, я вас слушаю.

За лічені хвилини ці менеджери коригують маршрути. Головно, трамваїв і тролейбусів.

Сергій Литвинов, заступник генерального директора КП "Київпастранс":

- Специально план разработан, если скоростной стал - оперативно с ближайших автобусных маршрутов мы направляем сразу же автобусы.

Та справжнє зло для транспортників - стоянка на їхньому шляху.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Водій, зупинився? Вийди, подивись, чи не стоїш ти на трамвайних рейках, тому що твоє паркувальне місце може коштувати громадському транспорту чималих збитків, а пасажирам - нервів.

Водії таки наражаються на гнів пасажирів, або ж борються з ними самі вагоноводи. Як ось у цих роликах.

Насправді ж, за перестій громадського транспорту водії-винуватці платять з власних гаманців. І якщо спричинили ДТП, і за нахабне паркування. Скільки - вирішують служителі "Феміди". Нині "Київпастранс" судиться з десятком таких порушників.