Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

6 вересня 2010, 11:06 ДТП
Працівники ДАІ посилено штрафують пішоходів-порушників
Працівники ДАІ посилено штрафують пішоходів-порушників

Водіями можуть бути не всі, а через дорогу переходить кожен. Правила дорожнього руху гарантують пішоходові безпеку й перевагу. Ось тільки про нахабство там нічого не сказано.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- "Перехід - то для слабаків, краще ось так навпростець. Дарма, що автівки ганяють. Навіщо ж час втрачати". Результати такого ось логічного ланцюжка часто трагічні.

Ці кадри трагічні, та доводять: інколи пішоходи прямують і через вісім смуг, і на червоне світло. Вочевидь, упевнені в реакції.

Михайло Берлін, президент Асоціації безпеки дорожнього руху:

- Переходят дорогу в неустановленном месте, при чем, делают это невнимательно, иногда не в трезвом состоянии это делают.

Реакції ж водіїв інколи замало. Ось так і для Юрія, кермувальника "Опеля", ходак виявився справжньою несподіванкою.

Юрій, водій:

- Он как с неба появился. Я его в последний момент увидел. Метров за 10, от силы.

Загальмував, проте намарне. П'яний пішохід, якого не помітив у світлі зустрічних фар, перелетів через автівку. Залишився живий, проте дуже травмувався. Іншим таланить менше - через власну необачність щороку на дорогах гинуть тисячі пішоходів. Знімальна група "Свідка" і сама спостерігала за ризикованими ходаками. На трасі біля столичних Берківців дорогу перебігають постійно. Наземним переходом не користуються.

Пішохід:

- Вы знаете, так неудобно бывает - идем с сумками гружеными. Очень страшно, потому что трасса перегружена, очень страшно.

Страшно, та міст пішохідний людям все одно не до вподоби.

Пішохід:

- Потому что им опаснее ходить, чем так, ну посмотрите - он развалится скоро уже.

У Департаменті ДАЇ про таких моторних перехожих знають, і з їхньою зухвалістю борються. Запевняють: щодня запобігають зо двом сотням таких порушень. Особливо нахабних пішоходів штрафують.

Євген Кравець, керівник прес-служби ДАІ МВС України:

- Якщо раніше штраф за перехід вулиці становив від 1,70 і до 8 гривень, то на сьогодні цей штраф коливається від 51 до 85 грн.

Та наголошують: дивитися в обидва мають саме водії. Адже пішоходи на автошляхах у перевазі.

Та іноді буває сумніше. Жінку з дитиною збили простісінько перед очима ДАЇвців.

Проте звинувачувати лише водіїв у такому не варто. В Асоціації безпеки дорожнього руху кажуть: клопіт ще й через автошляхи. В Європі, приміром, їх будують, дбаючи про пішоходів.

Михайло Берлін, президент Асоціації безпеки дорожнього руху:

- Специально зауживают дорогу, чтобы водитель сбрасывал скорость, заставляют водителей ехать медленнее в тех местах, где больше всего пешеходов.

В Україні ж такого немає. До того ж, часто зебра стирається, світлофори не працюють. Захочеш - безпечно дороги не перетнеш.

Фахівці ж звертаються до всіх учасників дорожнього руху: не порушуйте правил і будьте ввічливими. Тоді аварій, трупів і просто скалічених життів поменшає.