Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

21 грудня 2009, 09:34 ДТП
Комунальні служби Київа впали у зимову сплячку
Комунальні служби Київа впали у зимову сплячку

Дістався сніг і Києва. До таких вибриків, як на півдні країни, столичній погоді далеко. Але й того вистачило, щоб паралізувати місто і перетворити його на один суцільний затор. У пошуках причин ним продиралася Марина Борисполець.

Марина Борисполець, кореспондент:

- Стоять мости і бульвари, вулички і вулиці, півтора дні місто у міцних обіймах заторів. Всьому виною банальний сніг.

Журналістка програми "Свідок" Олена Ткаченко - водій-початківець. За кермом трохи більше року. Від згадок про сьогоднішню подорож на роботу емоції в Олени зашкалюють. Каже, після таких мандрів треба приймати заспокійливе, аби впоратися з нервами.

Олена Ткаченко:

- Я бачила реально, як люди, в яких чотири на чотири - їх теж заносило реально як і мене, в мене машина маленька з маленьким об’ємом двигуна. Ну, слизько, я ж кажу - це взагалі нічого не сказати.

Олена певна, безлад не на дорогах, а в головах. Адже те, що взимку випадає сніг, - ні для кого не новина, окрім, хіба що комунальних служб. Вони про зиму, здається, забули.

Олена Ткаченко:

- Я виїжджаю на дорогу, і що я бачу? Це просто відчуття, що я десь у якійсь Сибірі, що там завжди мороз і що до нас несподівано прийшла зима. Це так на секундочку 18-го грудня. У нас завжди сніг якось прибирали з дороги - нічого не зроблено. Сніг іде майже добу, але дороги настільки брудні, настільки засипані снігом. Нічого не зробили, але, вибачте, у Вас була ніч!

Таких обурених як Олена - сьогодні весь мегаполіс. По завалених снігом шляхах автомобілі їдуть украй повільно. У довжелезних заторах на кілька годин застрягали і звичайні авто, і спецтранспорт. Володимир Іванович, водій маршрутного таксі, тішиться, що сидить за кермом мікроавтобуса. Каже, маршрутка важка, тож на дорозі стоїть міцно. А от шоферам легковиків чоловік співчуває.

Володимир, водій маршрутного таксі:

- Їхали ми півтори години із московської площі сюди. Дороги - машини буксують. Це все - адміністрація міста Києва, вона не вживає ніяких сил для того, щоб почистити дорогу.

Роман, водій:

- На работу с утра еле доехал, движение интенсивное, машины едут медленно, корочка под снегом, плюс эта каша. Ехать вообще нереально.

Від заторів на дорогах страждає в Києві мало не кожен другий. Люди на зупинках по півгодини очікують на транспорт, і це в п’ятнадцятиградусний мороз.

Мешканка м. Києва:

- Вот стоим-стоим, троллейбуса нет. Ну, что можно сказать?

Мешканка м. Києва:

- Довго чекаєте маршрутку?

- Да.

- Довго вже стоїте?

- Ну… минут 25.

А от на офіційному веб-порталі Київради рапортують: у столиці працює майже триста снігоочисних машин. Крім того, з негодою воюють бригади, які розчищають транспортні зупинки від снігу, а дороги посипають сіллю. Утім, переможні реляції не надто відповідають реаліям. Знімальна група "Свідка" довго мандрувала містом у пошуках снігоочисної машини. Однак, знайти її виявилося так само важко, як голку в копиці сіна.

Мешканка м. Києва:

- Так як завжди нікому нічого не потрібно. Я маю на увазі київську владу. Я памятаю своє дитинство, то таких проблем я не пам’ятаю. Завжди дороги були вичищені, тротуари також або посипані, або вичищені.

Та поки дороги під грубим шаром снігу, водіям треба бути вдвічі уважнішими. Професіонали радять скинути швидкість до 30 кілометрів за годину, тримати дистанцію та не перебудовуватися без потреби в інший ряд.

Степан Лагутенко, інструктор автошколи:

- Я бы рекомендовал тем, кто никогда не ездил в такую погоду, лучше воздержаться и не выезжать. Для тех, кто ездил, рекомендую не завышать самооценку, потому что, зачастую, авария происходит, когда водитель переоценивает свои возможности и считает, что он - царь природы.

Марина Борисполець, Олександр Мироненко, НТН.