Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

26 травня 2009, 12:43 ДТП
15-ро дітей та 4-ро дорослих мало не загинули в ДТП на Чернігівщині
15-ро дітей та 4-ро дорослих мало не загинули в ДТП на Чернігівщині

Уже дорогою кілька разів пробивалося колесо. Згодом мікроавтобус злетів у кювет.

Ліза, постраждала школярка: «Только автобус перевернулся, были ее слова – вот, вот, я же вам говорила, я это все знала».

Однокласниця Лізи передчувала лихо ще на початку подорожі. Їхати вона не хотіла й інших відмовляла.

Бажання перебороло острах - діти мало не вперше вибиралися за межі рідної Полтавщини. Утім не дісталися й Прилук. Пробилося колесо. «Фольксваген» почало заносити, кілька разів ним крутонуло, і він полетів у кювет.

Ліза, постраждала школярка: «Никто не кричал, после того, как уже все вышли, выходили через лобовое стекло, после того, как все вышли, все в шоке были, это просто очень быстро случилось».

Світлана Василенко, мама постраждалої школярки: «Дочь позвонила и сказала, что их автобус перевернулся. Сказала, что очень сильно болит голова и она ничего не видит. Мы сразу же с мужем приехали на место аварии, мы были вторые, и увидели на эвакуаторе разбитый автобус».

Одну школярку причавило «Фольксвагеном». Допомагали її діставати водії, що зупинялися, побачивши аварію.

До прилуцької лікарні шокованих дітей теж привезли небайдужі кермувальники. Заради цього перервав рейс мікроавтобус із пасажирами.

Ліза, постраждала школярка: «После того, как нас всех посмотрели, приехала маршрутка, привезла нас в ГАИ, и там каждый должен был давать показания. Плакали все по началу, но болело все тело, не понятно было. Мне в больнице наложили гипс вообще не на ту руку, которая у меня была поломана».

Замість ушкодженого плеча, дівчинці загіпсували ключицю ліворуч. Ще й гроші з малої взяли. Шоковані батьки одразу забрали дітей до полтавської лікарні.

Микола Грищенко, заввідділу дитячої лікарні м. Полтави: «Травми однотипні, діти, які госпіталізовані в хірургію, мають струс головного мозку, закриту черепно-мозкову травму і підвивих шийних хребців. На сьогоднішній день стан дітей ближче до задовільного».

Нині у стаціонарі перебувають тільки четверо школярів. Двох вже виписали. Поки діти лікуються, правоохоронці з’ясовують причину страшної аварії.

Уже дізналися, що компанія-перевізниця працює фактично нелегально. А у водія був лише рік досвіду кермування мікроавтобусом.

Юрій Сулаєв, керівник відділу ГУ МВС України в Полтавській області: «Документація, якою користувався сам перевізник, є підробною - підробні печатки, схеми, відмітки про проходження медичного огляду, а також відмітки про проходження технічного огляду транспорту, перед рейсом в цьому випадку».

Міліціянти вказують і на необачність ініціаторів екскурсії – вчителів і батьків. Мовляв, обрали непорядну турфірму, не перевірили, чи застраховані їхні діти.

Керівництво школи нині про випадок ані пари з вуст. Туристична фірма, що завзято організовувала поїздку, теж мовчить. Її двері замкнені.

Олексій Глушков, дідусь постраждалої школярки: «Я не жажду крови, но потребую возврата денег за организацию этой поездки, за утерянный мобильный телефон внучки».

Крапки у справі поставить суд. Поки ж триває слідство. А правоохоронців непокоїть інше – у школах починається сезон екскурсій. Просять бути обачними.

Юрій Сулаєв, керівник відділу ГУ МВС України в Полтавській області: «Необхідно в обов’язковому порядку заключити двосторонній договір замовника і перевізника, переконатися в наявності ліцензії на перевезення, і в обов’язковому порядку, щоб перевізник і замовник інформували місцеву ДАІ. Це дасть змогу, по-перше, якщо це група 10 дітей, в обов’язковому порядку надається інспектор для супроводження групи».

Олена Ткаченко, Олександр Петрушко, НТН