Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

18 березня 2009, 12:56 ДТП
Винуватиця загибелі двух людей до цих пір на волі
Винуватиця загибелі двух людей до цих пір на волі

Постраждалі обурені – слідство затягують, а винуватиця трагедії й дотепер на волі.

Рік тому біля села Ксаверівки Вікторія втратила двох близьких людей – 3-річного сина Павлика й батька. Двома машинами родина прямувала Одеською трасою. У бік столиці зі швидкістю понад 150 кілометрів за годину мчав джип. Попереду нього рухався автобус. 43-річна кермувальниця позашляховика спробувала його обігнати.

Повернула праворуч - там «Жигулі». Ліворуч - і двома колесами виїхала на розподільчу смугу. На піску джип почало заносити. Жінка розгубилася - різко крутнула кермо в один бік, потім - в інший і вдарила по гальмах. Автівку викинуло на зустріч машині Павленків.

Олександр, постраждалий: «Ее выкручивает, она ударяет в меня в левое переднее колесо. Перед просто разбивает мне... Ехали вдвоем – я, супруга сбоку и маленький ребенок спал на заднем сиденье. Сын так и не проснулся».

Микола Горбонос, керівник УДАІ в Київській області: «Як свідки говорять, що з нез`ясованих причин вона вийшла на зустрічну полосу. Ви ж розумієте, Київ-Одеса траса дуже широка, і це треба об`єктивну причину, щоб з`їхати і проїхати розподільчу смугу шириною 4 метри і виїхати на зустрічну смугу».

Довжина гальмівного шляху джипа - 60 метрів. У мить зіткнення стрілка спідометра «Прадо» завмерла на позначці 90 кілометрів за годину. Кермувальниця майже не постраждала. Після того як позашляховик ударив і відкинув убік автівку Павленків, він зіткнувся лобом у лоб із Фольксваґеном. 56-річний водій помер на місці, його пасажира кілька разів оперували.

Юрій Ірхін, психолог: «Эта ситуация – классический пример убийства по неосторожности, граничащая с определенной долей халатности. Если ты сел за руль, то, извини меня, ты обязан предусмотреть опасность. Автомобиль – это источник повышенной опасности, об этом говорят в любой автошколе. То есть не просто по неосторожности, волей обстоятельств, волей судьбы, нет. Здесь ее вина просматривается очень четко».

За рік, у справі змінилися троє слідчих, проведено дві експертизи, а власниця «Прадо» і дотепер на волі. Як уважає адвокат постраждалих, усе через корупцію. Схема проста. Справу порушили не проти вбивці двох людей, вина якої очевидна – перевищення швидкості, а за фактом ДТП. Захисник упевнений, таке розслідування може тривати роками, а за сприятливих обставин - його нишком припинять.

Ігор Годецький, адвокат постраждалих: «Не робиться жодних спроб допитати чи з’ясувати істину. Методи звичайні – це передача від одного слідчого до іншого – поки один розбереться, потім ще одного назначать. Це призначення чисельних експертиз». Віта Павленко, постраждала: «Сами выбивали следственный эксперимент, сами искали машины – брали напрокат, для того, чтобы приехали, чтобы кто-то что-то сделал, потому что следователь к моему мужу не ездил, показания не брал, мы сами ему звонили. Конечно, мне кажется, что там платят всем деньги, если мне сказали, что ваше дело должно было быть закрыто. Невозможно ничего добиться. Эта женщина хотя бы извинилась, имела бы совесть хоть какую-то. Когда мы здесь стояли на дороге, к ней подходит муж и говорит: «Извинись!» А она: «Что, я должна извиняться?!»

Натомість міліціянти кажуть - справа дуже складна, потрібні численні експертизи. Розслідування вони обіцяють провести чесно й не упереджено.

Микола Жукович, керівник відділу ГУ міліції в Київській області: «Постраждала звинувачує конкретно слідчого в корупції, що там все платиться, що справу передають від слідчого до слідчого, тому затягується справа. - Від слідчого до слідчого багато не передавали. Справу вів один слідчий, але на час його відпустки справа передана іншому слідчому. Для більш об’єктивного розслідування цієї справи було вирішено таким чином, щоб направити матеріали на експертизу у Львівський науково-дослідний інститут. Там буде проведено ряд експертиз».

Окрім того, обставини ДТП знову досліджуватимуть у Києві. Потім - чергове відтворення аварії. А воно можливе лише за аналогічної пори року, погодних умов, часу доби. Тож на завершення слідства родина Павленків чекатиме не один місяць, а, може, і рік.

Олексій Бельський, Олександр Данилов, Кирило Коротких, НТН