Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

16 квітня 2016, 23:10 Наркотики
Наркоторгівля під прикриттям - спайсокур'єри
Наркоторгівля під прикриттям - спайсокур'єри

Українців активно вербують для продажу спайсів у Росії. Це - заборонені легкі наркотики для куріння. Реклама про таку роботу відкрито висить на вулицях та у переходах. Працедавці обіцяють гарний дохід та дах над головою. І усе це під виглядом кур'єрської роботи. Як працює схема та чому на це закривають очі правоохоронці?

Суміш для куріння, яка може вбити! Лише погляньте на це відео - у чоловіка шалені очі та божевільна поведінка, а тіло немов паралізувало. До України небезпечна суміш під назвою "спайс" здебільшого потрапляє з Росії. Також везуть наркотичні речовини з Китаю та Нідерландів.

Вітчизняні правоохоронці переконують - усі потоки дурману ретельно відслідковують. Найчастіше продавці наркотиків реалізовують свою продукцію через інтернет.

Андрій Джумак, інспектор департаменту України:

- Людина йде на пошту, отримує посилку, і в посилці може бути зазначена психоактивна речовина. Це все ми відслідковуємо, робляться контрольні поставки, і ми затримуємо даних громадян.
 
Кілька тижнів тому в Києві затримали банду, яка продавала суміш саме через інтернет. Утім, якщо торгівців полісменам вдається схопити, то боротися з так званими роботодавцями наркобізнесу стає все складніше. Так, у самому центрі Черкас на сіті-лайтах тривалий час було оголошення про пошук працівників. Зарплата аж надто спокуслива - тридцят тисяч гривень. За що ж платять такі гроші - спробував дізнатись Олексадр Рибалка. Всі нюанси роботи чоловікові розповіли телефоном. Виявилося, потрібно продавати.

- Курительные смеси спайс, слышали такое когда-нибудь?
- Да, конечно.
- Раньше был закон, его пересмотрели и сделали этот продукт нелегальным, поэтому такая схема действий. То есть, понимаете, это квалифицируется как наркотик.
- Але наскільки я знаю, в Російській Федерації це сурово переслідується законом, так?
- Да-да, как и в Украине.

Як його продати - Олександру розповіли в усіх деталях. Схема чорного ринку - проста: ховають суміш до таємного місця - і надсилають фото майбутньому покупцю.

- Вы гуляете по городу и делаете закладки, то есть это надо прятать, никто не говорит, куда вам это надо прятать, куда посчитаете нужным и безопасным. Люди заинтересованы, чтобы вы работали, вы занимаетесь закладками, люди занимаются продажей.

Олександру пообіцяли купити навіть квитки до Москви та компенсувати витрати на харчування.

Олександр Рибалка, черкащанин:

- Найбільше шокувала абсолютна відсутність приховування, він відкрито і чесно казав без будь-яких обумовлень: це незаконна діяльність в Російській федерації, оскільки там діє федеральна програма по боротьбі із наркотиками, вона досить жорстка.

Історією з кур'єрським доправленням наркотиків зацікавився журналіст місцевого інтернет-видання - Сергій Макаренко. Це він і поширив запис телефонної розмови із роботодавцями. Та знайти крайніх виявилося непросто.

Сергій Макаренко, журналіст:

- У компанії, якій належать борди, сказали, шо вони не при справах, у міській раді відреагували і сказали, шо це, мабуть, жарт, а так шо вдалось по номерам телефонів знайти - це те, шо така реклама поширена і в інших містах, не лише в Черкасах.

А ось як така реклама потрапила на сіті-лайти - ніхто не хоче відповідати. Мовляв, зміст оголошень - то справа рекламодавця.

Олександр Давиденко, керівник управління Черкаської міськради:

- Законом про рекламу чітко передбачено, що орган місцевого самоврядування не має права втручатись у зміст реклами, у форму можемо, а у зміст ні, умовно кажучи, рекламодавець може розмістити у себе на стендах усе, що не заборонено законом.

Після оприлюднення запису спайсовими кур'єрами зацікавилися правоохоронці.

Дмитро Грищенко, речник ГУ Національної поліції в Черкаській області:

- За даним фактом відкрито кримінальне провадження, по якому проводяться відповідні процесуальні дії, нажаль, зараз відбувається процес документування, ми не можемо розповсюджувати більш детальну інформацію.

І хоч правда, яку приховують борди, й викрита - прибирати рекламу ніхто не поспішає! Тож журналісти Свідка вирішили зателефонувати за оголошенням.

- А в Україні немає вакансій?
- По Украине на данный момент все вакансии закрыты. 100 тысяч рублей в месяц, проезд, проживание оплачивается. Время работы с 11 до 22 ежедневно. Обязанности - доставка товара по городу.

Посередникові ми пообіцяли перетелефонувати за кілька місяців. Мовляв, потрібна така ж сама робота - але тут, на батьківщині. Утім, чому правоохоронці не надто звертають увагу на скандальні оголошення - питання відкрите. Адже, відчувши безкарність, наркодилери вийдуть і на ринок України!