Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

29 грудня 2015, 01:46 Наркотики
Конфлікт у наркологічному центрі на Львівщині
Конфлікт у наркологічному центрі на Львівщині

Втеча з нарколікарні. Тринадцятеро чоловіків скрутили сторожа та втекли з реабілітаційного центру. Тікали із закладу, бо несила терпіти знущання. Керівництво закладу запевняє, що їх пальцем ніхто не чіпав. Просто не витримали без дози. Що прихопили із собою утікачі і чи затримали їх?

Це один із утікачів. Він просить не називати його імені та не показувати обличчя. Розповідає, як відбувалася нічна втеча.

Пацієнт реабілітаційного центру:

- Там завжди спить один консультант. І ну взяли в плєн, просто зайшли, зв'язали його, забрали ключі, відкрили двері і вийшли.

Таких, як цей юнак, було ще дванадцятеро. Вони втекли з реабілітаційного центру для алко- та наркозалежних. Мовляв, через знущання персоналу. Хоча цей хлопець визнає - його особисто ніхто не кривдив.

А це - Роман, колишній працівник реабілітаційного центру. Каже: звільнився, бо не погоджувався з методами керівництва закладу. Роман показує відео на телефоні. На ньому клієнт у стані ломки. Однак якими методами потому впливали на цю людину, Роман теж знає тільки з розмов.

Роман Кузь, колишній працівник реабілітаційного центру:

- Випустіть мене, я не будут ту находитися.

- Що таке в руках в цього? Це є звязки, якими вони звязують людей, конкретно ноги і руки, щоб людина не бушувала, після цього відео ця людина продовжувала як би кіпішувати, бушувати там, створювати їм дискомфонт. Після того я знаю, що людину кинули в підвал.

Вікторія Балицька, кореспондентка:

- Реабілітаційний центр, з якого втекли усі залежнені, знаходиться в елітному кварталі села Липники, що під Львовом. Віднайти установу непросто. На будівлі немає ні вивіски, ні вказівника.

Дверей у центрі ніхто довго не відчиняв. Однак, поки ми чекали, під'їхав засновник та керівник закладу Дмитро Курченко. Про втікачів він говорить емоційно.

Дмитро Курченко, керівник реабілітаційного центру:

- Здесь вообще произошло разбойное нападение, они с ножом связали служителя, забрали все деньги и убежали.

- Багато грошей забрали?

- Ну, не будем уточнять, забрали те, которые деньги были на питание для ребят.

Дмитро впускає нас до свого приватного реабілітаційного центру закритого типу. Це консультант-сторож, на якого напали втікачі. Владислав розповідає: вночі о пів на третю в двері постукали і попросили піґулку від болю у шлунку. Коли відчинив, на нього напали.

Владислав Бобровський, сторож:

- Зайшло 5 чоловік і почали мені викручувати руки, я опирався спочатку, потім такий був Віталік з Самбора, він витягнув ніж, приставив мені до горла, ну тоді я вже перестав опиратися.

Курс реабілітації у цьому центрі триває 6 місяців. Одночасно тут може долати психологічну залежність до двадцяти п'яти осіб. Кожен клієнт добровільно підписує угоду, яка містить правила закладу. Це наркозалежний клієнт - Юрій. Запевняє: тут ні до кого не застосовують сили. А вчинок втікачів пояснює просто - не витримали ломки.

Юрій Чубаков, пацієнт реабілітаційного центру:

- Это люди, которые были недовольны своей жизнью, их мучило употребление, они, была мысленная зависимость, они не хотели этот путь выбирать, к трезвости идти.

Реабілітолог Дмитро переконує - силоміць ніхто нікого не утримує. А коли хтось з клієнтів у стані збудження - з ним проводять мотиваційні бесіди, а не кидають до підвалу.

- Ну, это наговор. Больше я сказать ничего не могу. Давайте спустимся в подвал.

- А було таке?

- Нет.

- В підвал нікого не закривали?

- Никого.

На підтвердження своїх слів керівник закладу показує підвал.

- Здесь стиральная, здесь гараж хозяйский, у нас ключа от этого нет. Там продукты у нас хранятся, я щас попрошу, вам откроют дверь, вы увидите. Проходите.

Те, що знімальну групу впустили до приватного реабілітаційного центру закритого типу - це майже диво, каже головний нарколог Львівщини.

Мирослава Кабанчик, головний нарколог Львівської області:

- Ці реабілітаційні центри - вони не мають жодної ліцензії, і законодавством це не передбачено. Як надаються ці послуги, якість їх надання, кваліфікація спеціалістів, які надають ці послуги - по суті немає, і ніхто не знає, і ніхто не контролює.

Чи справді знущалися з клієнтів у реабілітаційному центрі - правоохоронці не з'ясовуватимуть. Бо ніхто із втікачів не звернувся до поліції. Напад на сторожа та крадіжка грошей бунтівникам теж зійде з рук. Керівник центру теж не написав заяви на колишніх клієнтів.