Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

17 січня 2012, 17:32 Наркотики
Винуватець луганської трагедії, ймовірно, перебував під дією бутирата
Винуватець луганської трагедії, ймовірно, перебував під дією бутирата

Нині фахівці з’ясовують, під дією якого саме психотропу перебував винуватець луганської трагедії. Попередніх даних поки немає. Але свідки події припускають: кермувальник поводився так, наче під дією бутирату. Одна з визначних рис цього препарату: ознаки одурманення є, та довести це важко.

Натрію оксибутират - це лікарський препарат, який застосовують, головно, в анестезіології та лікуванні глаукоми. Також він стимулює виділення гормону росту. У 80-х роках минулого століття він користувався популярністю серед культуристів та дистрофіків.

Юрій Чуєв, психіатр-нарколог:

- Применяется широка в анестезиологии и реаниматологии, для оперативных вмешательств в том числе.

"Бутират", "вода", "оксик", "буратіно", "оксана", "ксюха", "бут", "бутик" - це також назви натрію оксибутирату, тільки сленгові. Чи то пак, наркоманські. В невеликих кількостях дія бутирату нагадує екстазі з елементами алкогольного сп'яніння, ще й без похмільного синдрому. Людина відчуває ейфорію. Та більша доза викликає нестійкість психіки та сонливість.

Юрій Чуєв, психіатр-нарколог:

- Могут быть непредсказуемые последствия. Чаще всего, внезапное засыпание - может произойти при переходе улицы, когда работает с движущимися механизмами. Может произойти какая-то серьезная ситуация.

2008-го в Інтернеті з'явився оцей ролик. Його популярність зашкалювала. Чи не вперше зафіксували людину під бутиратом. На відео - кермувальник, якого зупинили ДАЇвці. Він два слова зв'язати не може, не те що їхати! Це дуже повеселило правоохоронців. Далі стало не так смішно. Бутиратчики все частіше ставали фігурувати в міліційних зведеннях, або ж спричиняли ДТП.

Ця дама на чорному "БМВ" протаранила стовпчик у парку. Дивом нікого не зачепила, та й сама не постраждала. Міліціянти припускають: це теж бутират. Утім, кермувальниця заперечує.

В тому й підступність цього психостимулятора, запевняють експерти. Визначити, що людина накоїла лиха під дією бутирату, дуже складно. Стандартні тести на алко- та наркопрепарати його не виявляють.

Найчастіше бутират ковтають. Рідше - колють у вену. В Україні купити його - не проблема. Принаймні, в Інтернеті є пропозиції. Шприц із якимось розчином знайшли і в машині після резонансного ДТП в Луганську, біля центральної ялинки. Рідину нині досліджують експерти. Самовидці ж розповідають: водій шаленого авта був неадекватний, наче під бутиратом.

Свідки ДТП:

- Вообще неадекватный, пьяный или накуренный.

Проти чоловіка порушили кримінальну справу за фактом ДТП, що спричинило смерть людини. Йому світить позбавлення волі від трьох до восьми років. А будь-яке наркосп'яніння є обтяжуючою обставиною.