Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

13 січня 2012, 16:06 Наркотики
За перші дні січня в "Охматдит" надійшло 15 дітей, які отруїлись алкоголем
За перші дні січня в "Охматдит" надійшло 15 дітей, які отруїлись алкоголем

Неповнолітні випиваки. Україна серед лідерів за їхньою кількістю. Діти спиваються швидко, якщо вже почали. Навіть пивом і енергетичними напоями. А батьки інколи того й не помічають.

Добряче погуляли. У токсикологічному відділі "Охматдиту" майже немає вільних ліжок.

Борис Шейман, керівник Українського дитячого центру "Охматдиту":

- В день шло поступление от 3 до 5 человек, обычно это идет во время праздников, и еще в течении 2-х дней хвост такой, тут подряд праздники - одни за одним. Ну, порядка 15 человек поступило к нам за эти первые дни января.

Ці п'ятнадцятеро - діти, які напилися до стану, коли без допомоги медиків було б горе.

Борис Шейман, керівник Українського дитячого центру "Охматдиту":

- Не помнит, как она, и никогда уже не вспомнит, как она вошла в половую жизнь.

На великі свята - церковні, державні, а також шкільні - у відділі завжди напоготові. І, як правило, цілковитий аншлаг. Тут вже не дивуються, як діти можуть надудлитися.

Валентина Залеська, перший заступник керівника ГУ охорони здоров'я КМДА:

- Майже 50% юнаків - це підлітки. Щоденно кожного дня вживали щось із алкоголю, дівчатка теж не відстали - десь 30%.

Токсичність алкоголю вбиває дитячий організм. Адже в ньому, несформованому, бракує ферменту алкогольдегідрогенази, який розчіплює спирт. Тому шкода майже всім системам. Надто - нервовій, ендокринній та серцево-судинній.

Борис Шейман, керівник Українського дитячого центру Охматдиту

- Мои сотрудники работают не просто в халатах, часто работают в операционных костюмах, потому что вопросы тяжелых отравлений - они связаны с подключением искусственных органов - искуственные печень, почки и так далее.

Багато хто знає про наслідки пияцтва, утім, це не зупиняє. Експерти кажуть, зокрема, через створений культ алкоголю у країні.

Анатолій Вершигора, головний лікар Київської міської станції швидкої медичної допомоги:

- Традиційний ранок, як то кажуть, - просипались дети в школу, мылись, брились, похмелялись.

Тож Україна - одна зі світових лідерів з дитячого алкоголізму. Середній вік хронічних випивак - 12-14 років. Сприяє цьому байдужість батьків до життя дітей. Є можливість запобігти лиху - придивіться до підлітка.

Анатолій Вершигора, головний лікар Київської міської станції швидкої медичної допомоги:

- Дитина пришла - вона лягає спати, дуже довго спить, то може вона щось прийняла - подивіться, тому що від вживання препаратів під час сну буває зупинка серцево-легеневої діяльності. Допомогти буде дуже тяжко, якщо це якась агресія, немотивовані дії, жажда, тому що енергетики - вони підвищують температуру тіла.

Є щось схоже - біжіть до лікарів. Вони не міліціянти, розслідувань не провадитимуть. Тим більше, часи витверезників і привселюдного покарання алкозалежних у минулому. Нині на консультацію можна прийти анонімно. Приміром, у так звані клініки дружні до молоді, вони відкриті у п'яти районах столиці.

Ольга Герасимчук, заступник головного лікаря дитячої клінічної лікарні №7:

- Не будут требовать паспортные данные, он может представиться просто по имени, узнать, как работе врач, записаться по времени и прийти на прием к врачу.

Отримати тут можна медичну, психологічну та соціальну допомогу. Головне - не ховатися від проблеми.