Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

13 жовтня 2011, 12:45 Наркотики
У 15-ти американських штатах легалізували препарати на основі канабісу
У 15-ти американських штатах легалізували препарати на основі канабісу

У 15-ти американських штатах марихуана - не наркотик, а ліки! Щоправда, додають її до піґулок, або ж виготовляють з неї настоянки.

"Мама ма-марихуана - это не крапива, не бери её... Лучше без неё", - Лінда.

"Не чіпай її", - співала в 90-х популярна тоді Лінда. Минуло 10 років, і все перевернулося з ніг на голову. Останнім часом у світі дедалі частіше кажуть про користь марихуани. Рік тому в цьому переконували рекламні листівки, що майоріли чи не в кожному ліфті багатоповерхівок російського Воронежа. На кожній - статистика Міністества охорони здоров'я Нідерландів - головного осередку вільного споживання легких наркотиків. Цифри свідчили: коноплі завдають здоров'ю значно меншої шкоди, ніж алкоголь і нікотин. Місцевий люд те не на жарт обурило.

Валентина Селяніна, мешканка м. Воронежа:

- Моему возмущению не было предела. Как это, от марихуаны нет вреда?!

Погоджуються з тим і наркологи.

Дмитро Хинін, нарколог:

- Продукты горения марихуаны не менее токсичны, нежели табака, могут вызывать рак легких и хронический бронхит.

Та користь від дурману є. Ще у Стародавній Індії цілющі настоянки з конопель використовували як знеболювальний і протинудотний засіб. Не гребують цим і сучасні медики. У Нідерландах, Канаді та Сполучених штатах давно застосовують препарати з так званих лікарських конопель, головно, під час лікування онкозахворювань. Доведено, каннабіноїди - інгредієнти, що їх містить марихуана - знижують ризик утворення метастаз, зупиняють ріст пухлин і рятують від нудоти в разі хіміотерапії. Продаж таких препаратів легалізовано у 15-ти американських штатах. Чи не найбільший гіпермаркет цілющого дурману торік відкрили в місті Окленді, в Каліфорнії. Загалом за океаном такі шопи дають мільярдні прибутки.

Джастин Джорженсен, відвідувач крамниці:

- Одна річ - лікувати, інша - зловживати дурманом. Ці люди роблять добру справу, й таких закладів має бути більше.

Коли у Сполучених штатах хочуть ще більше популяризувати дурман, в Нідерландах його викорінюють. Так з 1-го жовтня в місті Маастрихті заборонили продавати марихуану туристам, що завдало неабияких збитків власникам так званих "coffey-шопів". Тепер урядовці мають намір прирівняти конопляне зілля до героїну, й заборонити розповсюдження у країні легких наркотиків, як кажуть,  із рук до рук. Як зміниться ситуація ще за 10-річчя - покаже час.