Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

19 травня 2016, 01:52 Інше
Нове життя списаних літаків
Нове життя списаних літаків

Дитячий садок, школа чи навіть житловий будинок - на борту літака! Як вам така ідея, яка стає новим трендом у світі? Про те, скільки коштує перетворення авіалайнера на функціональний дім з крилами.

Пам'ятаєте? Мультфільм про літаючий дім колись приковував до телеекранів мільйони дітлахів.

Каліфорнія. Ідея оселитися в будинку з крилами втілилася в житті Френсі Р'юальд. Жінка мешкає в маєтку, який збудувала разом з архітектором зі шматків списаного Боїнга 747 - першого далекомагістрального двопалубного лайнера, донедавна найбільшого в світі.  

- Ви колись могли уявити, що прогулюватиметеся крилом літака?

Архітектора Девіда Хердса тоді вважали божевільним.

Девід Хердс, архітектор:

- Я почав робити його схожим на птаха, і якоїсь миті спало на думку - використати складові справжнього лайнера!

- Я була в захваті, й ми почали шукати літака!

Ентузіасти розпочали втілювати амбітний проект 10 років тому. 35 тисяч доларів, і фюзеляж списаного Боїнга фактично розчленували, щоб транспортувати на будмайданчик Френсі. Ось він - останній політ цього повітряного велетня.

Відчиняти ілюмінатори у цьому будинку можна, і це безпечно. Френсі хизується будинком мрії перед журналістами, невпинно дає інтерв'ю.

- Ласкаво прошу до моєї оселі, Боїнг 727-го!

Величезний лайнер став повнофункціональним домом і для Брюса Кемпбела з Орегону. На борту його комфортабельного літака є все - електрика, wi-fi, каналізація, зручна спальня, душова, кабінет для господаря і вітальня для гостей. Туристичний квиток на наземний рейс коштує 80 доларів. За ці гроші власник сплачує рахунки й ремонтує своє дітище.

Брюс ось-ось знову дозволить Боїнгу злетіти, а усім бажаючим сісти за штурвал справжнього авіагіганта. Американець - інженер за освітою - закінчує роботу над симулятором польотів. 

А як вам ідея - проводити шкільні уроки не за партами, а на борту Боїнга 727? Це Міннесота.

Сінді Шрайбер, працівник аерокосмічної школи:

- Така класна кімната - єдина в США. Досвід - колосальний! Безліч дітлахів мріють опинитися на борту.

Базові знання з авіатехніки, ракетобудування, інженерія, теорія й практика водночас. Такі позакласні заняття, на думку ініціаторів програми, дозволять виховати нове покоління повітряних асів.

Конкурувати з ними зможуть і ось ці дошкільнята з Грузії. В Руставі списаний літак зручно вмостився на території дитячого садочка. Педагоги теж вірять, що майстерність польотів у малюків потрібно виховувати змалечку. У групі нині 20 малюків, а ще десятки - у чергах до унікального закладу з крилами.

Повторно використовувати на землі літаки, які вже ніколи не здійматимуться в небо, й трансформувати їх у щось корисне - давно стало практикою в світі. У Стокгольмі працює готель, облаштований у старому фюзеляжі. Переночувати там можна за 85 доларів. Такий же комфортабельний борт для пасажирів з авіафобією майструють у Нідерландах.

Якщо ж і цього вам замало - ласкаво просимо до Коста Рики. Там пропонують ще незабутніший відпочинок - на борту літака з видом на Тихий океан з ілюмінатора. Відпочинок, щоправда, обійдеться недешево. Ціни стартують від 2 тисяч доларів.