Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

6 травня 2016, 23:39 Інше
Ведмежа сім'я загрожує людям на Закарпатті
Ведмежа сім'я загрожує людям на Закарпатті

Родина карпатських бурих ведмедів з'явилася біля закарпатського міста Виноградова. Спочатку матір з ведмежам виявили жителі навколишніх сіл, а згодом на їхні сліди натрапили на березі річки Тиси. Спеціалісти переконують, що не пам'ятають випадків, коли дикі звірі так близько підходили до людей. Більше того, тутешні місця - то не їхнє середовище. Що змусило небезпечного звіра знехтувати всіма правилами природи і настільки близько підійти до людей?

Василь того дня вийшов на Тису, аби половити рибки. Чоловік каже, що кльов був не дуже, тож вирішив перейти з одного місця на інше. Зробив кілька кроків і обімлів. На землі побачив великий слід якогось звіра.

Василь Танчинець, рибалка:

- Тут багато різних звірів бігає, і кабанів, і кіз. Але вони не оставляють такий крупний слід. То склалося дивним - я такого ще не бачив.

Василь обстежив берег і виявив багато таких слідів. Покликав інших рибалок - на консиліум.

- Був один єгер - сказав, мабуть точно ведмідь. Я йому не повірив, сфотографував і виложив на сайті. Щоб люди сказали, чи ведмідь, чи не ведмідь.

За день на Тисі вже висадився цілий десант: лісники, єгері, журналісти. Всі ходять навколо слідів. Спершу з'являється версія, що хтось пожартував зі слідами. Та її одразу відкидають. Місце - безлюдне, і дістатися сюди непросто. Тож виходить - і справді звір. І не один, а два - самка й дитинча.

- Когті які великі, бачите? І рядом, бачите, ще малий слід. Немає когтів. Вони йшли рядом. Один коло другої йшли. Це малий, а це стара йшла. А куди вона йшла, то знак питання.

Сліди на землі ретельно звіряють з ілюстраціями у спеціалізованій літературі, яку дослідники прихопили з собою. І одназначно вирішують - то сліди ведмедиці й ведмежатка.

- Ось дивіться - це бурий ведмідь, це його сліди. А оце бачите, як у нас.

Бурий карпатський ведмідь - найбільший з наземних хижаків. З людиною може бути агресивним, тож зустріти цього звіра у лісі - небезпечно. Маса окремих тварин сягає 450 кг, довжина тіла до 2 із половиною метрів, висота - метр тридцять. Живуть такі хижаки у лісах та горах. В Карпатах ведмедя найчастіше можна зустріти в Ґорґанах. Чому вони причвалали в нетиповий для себе ореал - загадка.

Едуард Чонка, єгер:

- Це не його середа обітанія. Йому треба ліс, великі масиви лісу. Скорше всього, він з Румунії зайшов.

До Румунських гір звідси - лише 20 кілометрів. Для ведмедиці це не відстань. У день вона може спокійно подолати в 4-5 разів більше. Та від свого звичного місця мешкання загадкова самиця відійшла на сотню кілометрів. Спеціалісти припускають, що тварина, ймовірно, шукала нові території для оселення. Ходила кілька тижнів - жителі навколишніх сіл не раз бачили звіра. Проте, куди далі рушили клишоногі та де нині - невідомо. Тож лісники радять усім місцевим і туристам бути обачними. А якщо таки зустрілися з небезпечним звіром, треба пам'ятати кілька простих правил.
     
Степан Медяр, лісничий:

- Нічого не треба кидати. Просто стати і не кричати, і не тікати. Якщо людина втікає і кричить, або щось, то його може це спудити, і прівлечь до себе внимание. Т.е., якщо на звіра не нападати, він ніколи не нападе. Він не буде нападати, він буде відходити.

І хоча бурі ведмеді уникають зустрічей з людьми, проте випадки нападу іноді фіксують - зазвичай на Камчатці, в місцях компактного мешкання тварин. Слід пам'ятати і про те, що самиця з потомством є вкрай небезпечною. Адже під час зустрічі з людиною прагнитеме будь-що захистити своїх ведмежат.