Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

29 квітня 2016, 23:33 Інше
Робот-чернець служить Будді в Китаї
Робот-чернець служить Будді в Китаї

Китайські буддисти поєднали святе й технічне! У храмі на околиці Пекіна гостей зустрічає... чернець-робот! Він може рухатися за допомоги голосової команди, відповідати на прості запитання про життя і навіть співати мантри.

Його назвали Сіань-ар. Робот заввишки півметра і схожий на мультяшного героя. Механізований монах із поголеною головою вбраний у жовтий одяг. У руках тримає планшет. На ньому можна обрати одну з 20 тем, на які робот може поговорити. Крім того, натиском кнопки "робото-ченця" можна змусити виконувати 7 різних рухів.

Сянфан, творець робота:

- Це - поєднання буддизму й науки. Робот доводить, що наука й буддійська релігія не повинні протиставлятися, а навпаки - вони можуть поєднуватися і взаємодоповнюватися.

Робота-монаха створили провідні китайські науковці. А перед тим, як оселитися у храмі, Сіань-ар об'їздив чи не всі технічні виставки в країні. Зараз робот більшість свого часу медитує на полиці в кабінеті.

Жао Сян, туристка:

- Зазвичай люди уявляють собі храм з традиційної точки зору, вважаючи його серйозним місцем. Проте робот-чернець надає йому привабливості та особливого шарму.

Мішель Ю, туристка: 

- Робот на вигляд справді милий та чарівний. Він зможе поширювати буддизм, позаяк люди вважають його цікавим. 

Робот-чернець має сторінку в мобільному додатку. І в нього є чимало фанів. Тож науковці вже почали розробку нового електронного монаха.