Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

27 квітня 2016, 23:24 Інше
Дрони, якими можна керувати силою думки - не фантастика, а реальність
Дрони, якими можна керувати силою думки - не фантастика, а реальність

Дрони, які змінюють реальність! У Флориді влаштували перші перегони дронів, які літають силою думки! Для керування розробили спеціальну програму. Тож як учорашня фантастика стає реальною.

Привіт із майбутнього! Перші перегони безпілотників, які літають... силою думки! У Флориді до голів пілотів під'єднали шоломи, які зчитують сигнали мозку. Людину просили захотіти підштовхнути предмет уперед.

Деніел, учасник перегонів:

- Ви починаєте думати і чуєте, як запускається двигун. Це неймовірно. Це свого роду кайф, який переносить вас в інший психічний стан.

Сара, учасниця перегонів:

- Я шукала щось на кшталт цього. Я вивчаю нейронауки. Щойно дізналася про цей захід, зрозуміла, що маю взяти участь у ньому.

Перегони не були драйвовими. Однак сама можливість керувати дроном лише силою думки - значний крок у майбутнє.

Хуан Гілберт, професор університету Флориди:

- Ми робили дослідження нейрокомп'ютерних інтерфейсів. Це не тільки перегони. Це цікаво. Вони - єдині в своєму роді. Це майбутнє.

Тим часом шведи розробили дрони, які злітають, як вертоліт, і далі, як літак, переходять у горизонтальний політ. Це збільшує дальність і швидкість дрона. А ще - заощаджує заряд акумулятора.

Такі машини, великі конвертоплани, які перевозять десантників, нещодавно взяли на озброєння в армії США.

Стефані Ламберт, розробниця:

- Ринок безпілотних літальних апаратів швидко зростає, наприклад, ми оцінюємо, що в сільському господарстві на дрони витратять трильйони доларів. І якщо охопимо хоча б один відсоток - отримаємо величезний прибуток.

Дрони вже зараз докорінно змінюють старі правила доправлення. У США безпілотник уперше привіз бандероль. Він сам проклав собі маршрут за допомоги GPS. Посилка містила пляшку води, харчові продукти й аптечку.

Тим часом ЮНІСЕФ в африканській країні Малаві, де ВІЛ-інфікований кожен десятий, уже зараз результати медичних аналізів доправляють пацієнтам безпілотниками. В умовах бездоріжжя це виявилося дуже вдалим рішенням.