Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

14 квітня 2016, 00:03 Інше
У Чорноморську через безграмотну забудову вулиця сповзає в море
У Чорноморську через безграмотну забудову вулиця сповзає в море

Точно відомі причини глобального зсуву в Чорноморську (це колишній Іллічівськ). Там цілий елітний квартал просто сповзає в море! В дорогих будинках вже ніхто не живе. Бо це - смертельно небезпечно. Мало того - в зоні ризику й сусідні вулиці.

Марія Тарасова, кореспондент:

- Цей будинок стоїть на вулиці Морській. Ще два роки тому його власники били на сполох: оселі загрожує зсув ґрунту, який розпочинається просто за їхніми воротами. Тепер воріт немає. Так саме намає і вулиці Морської. І взагалі: тут навіть стояти лячно.

Тепер у цих елітних будинках майже ніхто не живе. Раніше тут була так звана санітарна зона. Та 20 років тому генплан міста переглянули. І виділили землю на схилі під забудову. І це при тому, що дачникам, які мешкають поблизу, через постійні зсуви ґрунту не дали навіть приватизувати свої будинки.

Надія Змірлі, мешканка вулиці Приморської:

- Нам не разрешали строить большие дома, потому что была санитарная зона. Они это нарушили, выдали людям. Люди купили участки, строили, как хотели.

Перші великі тріщини тут пішли 6 років тому. Тепер - перед загрозою обвалу не тільки перша лінія котеджів. З'їхати може весь елітний мікрорайон і старий приватний сектор - на сусідній вулиці. Крім того, під котеджами пролягає міський каналізаційного колектор. Тож якщо через зсув станеться аварія - наслідки будуть катастрофічні.

Василь Бугайчук, депутат Чорноморської міської ради:

- Сейчас уже не может никто предсказать: ни геологи, ни геодезисты, ни сейсмологи, когда, как скоро может случиться катастрофа с прорывом нашего коллектора водяного, с прорывом газопровода, который проходит здесь.

І геологи, і будівельники кажуть: земля суне, бо через зведення котеджів різко піднялися ґрунтові води.

- Осьо русло річки. І все звідти закривають, і та вода, що туди сходила, тепер вона йде сюди.

Натомість у чиновників - своя правда. Кажуть: місцевий порт повинен був закріпити берег палями. Утім - цього не зробив. Тому все й повалилось.

А в 10-му році мерія зробила новий проект укріплення берега - за 25 мільйонів державних гривень. Та поки чекали зі скарбниці грошей - почали самі будувати стіну вздовж моря.

Сергій Биченко, заступник Чорноморського міського голови:

- За 2 года мы туда 10 миллионов гривен наших налогоплательщиков вложили. Государство не дало ни копейки.

Проте ті мільйони фактично пливуть у море. Адже вода змиває і берег, і палі.

Володимир Вінник, мешканець вулиці Приморської:

- Начали делать сваи. А здесь столько воды, что она толкает. И поэтому их сваи согнуло, и они идут в море.

Рік тому всі роботи з укріплення згорнули. Мовляв, природу не зупинити. І зміцнювати схил при таких зсувах - немає сенсу. Та й геологи кажуть - жодні палі руху землі не стримають. Треба відводити підземні води. І створювати земляний бар'єр у морі.

Євген Черкез, декан геолого-географічного факультету Одеського національного університету:

- В морской части создавать дополнительную территорию, которая будет пригружать и удержать вот эту активную часть.

Та поки чиновники вирішують, що робити - перші так звані заколи з'явилися на вулиці Приморській. І вже сповзає дорога, за якою стоять будинки.