Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

12 квітня 2016, 00:44 Інше
Березовий сік - заборони та правила збирання
Березовий сік - заборони та правила збирання

Сік за... тисячу гривень! У Києві діє заборона на збір березового напою. Та попри чималу суму покарання, це не зупиняє людей. І вони щовесни масово б'ють дерева.  Порушників мають ловити лісники та полісмени.

Із порожньою пляшкою вона крокує серед беріз. Шукає підходящу.

- Очень люблю березовый сок с детсва.

Олена, як і завжди навесні, виїжджає до березового гаю - збирати сік. І так із самого дитинства. Цьому її навчив батько. Тепер вона самостійна.

- У меня с собой есть такие приспособления, как бы это смешно не выглядело! Но это лучше, чем долбить каким-то ножом...

Дівчина бере справу до своїх рук, кілька вправних рухів... І прозорий сік починає сочитися...

- Видите, идет сок! 

Вона робить ще кілька отворів та вставляє до них трубочки, обережно кріпить пляшечку до дерева й - чекає. Весняний напій крапля за карплею починає падати на дно ємності.

Та більшість дерев у цьому березовому гаї - побиті. На деяких глибокі сліди від сокир, в інших - і досі стирчать цвяхи. Саме так дехто збирає сік. У стовбурах вони роблять не обережні маленькі отвори, а дірки. Зібравши ж сік, залишають дерево стікати... Саме після такого збору береза гине.

Збирати березовий сік у Києві заборонено. За це карають штрафом від трьохсот до майже двох тисяч гривень.

Дмитро Рахматулин, керівник відділу КО Київзеленбуд:

- Мало того, что это может быть небезопасно - употрбление сока, собранного в экологически опасной среде, но и наносится вред дереву, оно гибнет.

Дмитро запевняє, що саме лісник разом із полісменом може зловити порушника. І скласти адмінпротокол. Та чоловік зізнається, що зазвичай із охочими до березового соку проводять лише роз'яснювальну роботу. А потім - відпускають. Про те, що збирати сік у столиці заборонено, Олена навіть не знала. Та дівчина зізнається, що й далі збиратиме сік, адже робить це правильно й не шкодить дереву.

Олена, киянка:

- Я замажу после себя маленькие дырочки, и она будет жить, а карать надо тех, кто делает большие надрезы, тех, кто с топорами! 

Лісники впевнені, що збирачів соку - не зупинити. Тому просять бодай не калічити дерев. 

Павло Прядко, кореспондент:

- Зібрали сік - не забудьте про березу. Необхідно тепер позбутися отворів, які ви зробили. Для цього достатньо помістити туди ось такі маленькі гілки. Вони спрацюють наче корок.