Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

23 березня 2016, 23:56 Інше
Песик на протезах шукає друга і господаря
Песик на протезах шукає друга і господаря

Повноцінне собаче життя - на протезах. Чи можливе таке? У Львові волонтери підібрали пса, якому нелюди відрубали всі чотири лапи. Песика прооперували й замовили йому за кордоном протези. Тепер Філософ, так назвали собаку за мудрість і терпіння, вже спинається на ноги. Єдине, чого бракує Філу - так це люблячого господаря.

Цей розумний погляд зворушує до глибини душі. Саме через нього собаку звати Філософом. Скорочено - Філ. До притулку він потрапив минулої осені в жахливому стані - нелюди відрубали йому лапи.

Наталія Кузнецова, керівник притулку для тварин Милосердя:

- Відрізали. То певно, відрубали, то так от, тому що більш на тілі не було ніяких ран, тільки оті одрублені кінцівки, і торчали кісточки на задніх лапках. Ми робили операцію.

Філові рани зажили. Утім, пес змушений був цілодобово лежати - самостійно пересуватися не міг. Бо залишився без усіх чотирьох лап. Волонтери та ветеринари зібрали гроші та замовили в Польщі для Філа протези та возик. Тепер перед кожною прогулянкою його одягають у спорядження.

Філ уже тримається на лапах, проте без допомоги ще не пересувається. Мужній песик похитується, підкульгує - але вперто йде вперед. Волонтери вже знайшли для нього кінолога, який проведе курс реабілітації. Фахівець пояснює - Філ не повинен відчувати жалю до себе. 

Володимир Вань, кінолог:

- Його потрібно мотивувати. Не заставляти ходити, так як це робиться зараз, а мотивувати. Він має хотіти то робити. Він має пробувати контактувати з іншими собаками.

Але найважливіше - знайти Філові господаря, який стане йому надійним другом. Філософ - не єдиний, кому сучасні технології допомогли повернутися до повноцінного життя. Приміром, ось ця хаскі Уме - частково паралізована останні три роки. Втім, майже нічим не відрізняється від інших тварин. Як бачите, завдяки такому собі інвалідному візку Уме знову ворушиться, виходить на прогулянки й не відчуває скутості.

Мерилін Кон, власниця пса:

- Звісно, варіантів - безліч. Головне - не опускати рук. А ще - не відгодовувати пса. Зайва вага для них - шкідлива. Адже більше навантаження на лапи й корпус.

Та й це не межа. Погляньте, як змінилося життя цього красунчика, який ще донадавна теж був прикутий до громіздкого візка на колесах. Для Дербі виготовили тривимірні - значно маневреніші - коліщата.

Дерік Кампана, ортопед:

- 3D-протези - індивідуальні, створені спеціально для нього. Ми прорахували всі варіанти, як то кажуть: сім разів відмір - один відріж!

Чотирилапий з острахом уперше вдягав протези.

- Нумо, Дербі, ось твої нові лапи!

Втім, нині і він, і господарі певні - зробили правильний вибір. І ризикнули недаремно.

- Спочатку я сумнівався, але коли побачив, як він тішиться, яким грайливим став - розчулився!

Господарі кажуть - щоранку пес разом з ними виходить на пробіжку, залюбки долає кілометрові дистанції й навіть випереджає у швидкості своїх хазяїв.