Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

14 березня 2016, 22:02 Інше
На пошуки життя на Марсі стартувала нова місія
На пошуки життя на Марсі стартувала нова місія

Крізь терни - до Марса! Сьогодні з Байконура успішно стартувала перша в історії людства місія пошуків життя на Червоній планеті. Скільки вона триватиме і на що сподіваються вчені?

О пів на дванадцяту за Києвом. Погляди з усього світу прикуті до космодрому Байконур. Російська ракета Протон М виводить у космос космічний корабель, який полеть шукати життя на Марсі. Екзомарс - це спільний проект Європейської космічної агенції та Роскосмосу. Його підготовка тривала кілька років. Апарат, розроблений французами і запущений у космос росіянами, летітиме до червоної планети 7 місяців.

Паоло Феррі, директор з польотів європейської космічної агенції:

- Мета проекту - знайти сліди життя на червоній планеті. Життя, яке існує зараз, або ж було колись. Сотні мільйонів років тому Марс був схожий на Землю. На поверхні була вода, атмосфера була щільнішою. Потім усе це зникло. Тому порівнювати Марс із Землею дуже цікаво.

Автоматична станція складається з двох частин - орбітальної та наземної, яка за допомоги парашута приземлиться на Марсі у Площині Меридіанів. Апарат передаватиме інформацію про стан атмосфери: швидкість вітру, вологість, концентрацію пилу. Його ж орбітальний колега досліджуватиме поверхню планети. А на землі тим часом готуються до другого етапу проекту Екзомарс, який орієнтовно стартує у 2018-му році. Тоді на червону планету відправлять марсохід.

П'єтро Багліоні, розробник марсохода:

- Ми бачимо, як прототип марсохода спускається з гірки. Це найлегше випробування, яке очікує на нього на Марсі. Тут є вирівнювач маси, щоб машина працювала стабільно. Зверху закріплена панорамна камера високої якості. За допомоги неї ми орієнтуватимемося на місцевості і будемо спрямовувати машину, куди захочемо.

Саме марсохід і шукатиме ознаки життя на сусідній планеті. Якщо воно там було, то, на думку вчених, його ознаки можна знайти у ґрунті.

Джордж Ваго, науковець проекту "Екзомарс":

- 2018 рік відкриє нову сторінку у вивченні Марсу. У нас будуть нові дані і глибина вимірювання. Ми зануримося у ґрунт не на 5 сантиметрів, а вже на 2 метри. Тому зростуть шанси знайти докази життя на червоній планеті.

Людство вивчає поверхню сусідньої планет уже понад 20 років, відтоді, коли в космос полетів перший марсохід. Нині планетою їздять два апарати, але їхні технічні можливості незрівнянні з апаратом, який вирушить із Землі у 2018-му. Якщо місія буде успішною, наша планета стане ближче на крок до того, аби відправити на Марс людину.