Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

4 березня 2016, 22:40 Інше
Шведський музикант винайшов чарівну музичну скриньку
Шведський музикант винайшов чарівну музичну скриньку

Казкар, послідовник Леонардо да Вінчі, мрійник-романтик. Музикант Мартін Мулін створив диво-скриньку, яка грає за допомоги двох тисяч сталевих кульок. Конструкція просто вражає, і звуки - також.

Це радянський мультик "Шкатулка с секретом", випущений 40 років тому. Хлопчик розглядає музичну скриньку, яка зламалася і не працює. Тато поспішає у справах, а тому пропонує синові самостійно відшукати несправність.

- Там какой-то секрет.

- Что за секрет?

- Сам разберись, попробуй. Ты уж не маленький!

Хлопчик розгадав секрет усього за кілька хвилин... уві сні. А ось шведський музикант і винахідник Мартін Мулін на подібне завдання витратив рік. Чоловік винайшов справжню шарманку, яка грає на двох тисячах металевих кульок.

- Коли пристрій програє неповну пісню, по кругу циркулює десь 500 кульок, я думаю.

Саме ці кульки змушують звучати інструменти, вбудовані в музичний диво-пристрій. Зсередини він схожий на міні-конвеєр.

Мартін Мулін, музикант, винахідник:

- Цей ремінь - ліфт. Він піднімає металеві кульки звідси наверх. Далі вони котяться по жолобках і потрапляють в машину. Щоб показати вам, як це працює, я загружу 4 кульки в машину і підійму їх наверх. Це розподільчий пристрій, він напрявляє кульки в різні жолобки. Перша падає на 4 доріжку, далі на другу, на третю, і остання кулька падає на першу доріжку.

У конструкцію вбудовані металофон, барабан, бас-гітара та інші музичні інструменти. Їхні партії регулюються спеціальним маховиком.

- Ми йдемо від найнижчих нот вверх. До, ре мі, фа, соль, ля, сі.

Для того, щоб шарманка запрацювала, Мартіну знадобився рік кропіткої праці. Останні налаштування, і вже цього тижня відбувається прем'єра. Віброфон - саме так музикант-винахідник назвав свій пристрій - виконує свій перший хіт.

На створення унікальної музичної скриньки Мартіна надихнули іграшки Марбл Машін. Вони переміщають кульки замкненим маршрутом, а під час цього видають хаотичні звуки. Музикант довів, що ними можна управляти і створювати сучасну музику. Свій винахід хлопець використає під час запису нового альбому зі своїм колективом. А у майбутньому створить більш легку і компактну версію віброфону, щоб брати його у гастролі.