Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

4 березня 2016, 00:18 Інше
Деталі космічної Одисеї Скотта Келлі
Деталі космічної Одисеї Скотта Келлі

Кінець космічної мандрівки! Пункт призначення - Земля. Додому повернувся американський астронавт, який пробув на орбіті майже рік. Рекордних 340 днів. Як його зустрічали на Землі?

Американський астронавт Скотт Келлі повернувся  з орбіти Землі, де провів майже рік - 340 днів; це рекорд. На батьківщині Келлі зустрічали як героя.

Скотт Келлі, астронавт:

- Ви знаєте, це була дуже довга подорож. Коли я вилітав звідси в лютому, я навіть не знаю, який це був день, мені було 50, зараз 52, але я почуваюся прекрасно. Це здорово - повернутися в Техас, на американську землю. Це просто неймовірне відчуття - бути тут з усією моєю родиною і друзями.

Фактично Скотт Келлі був піддослідним кроликом: такий тривалий політ знадобився, щоб перевірити, як довге перебування в космосі позначається на організмі людини - адже колись комусь доведеться летіти на Марс. В космосі, зокрема, інший рівень радіаційного випромінювання; на МКС, щоправда, набагато нижче, ніж в більш віддаленому космосі - при польоті на Марс "фонитиме" куди сильніше.

В якості контрольної групи виступає брат-близнюк Скотта Келлі Марк. На Землі у нього регулярно брали аналізи крові, сечі і слини. Тепер показники астронавта порівняють з показниками брата.

Марк Келлі, брат астронавта:

- Люди вже освоїлися в космосі. Втім, є ще багато питань, які приховані. Як впливає радіація на організм, наскільки сильно слабшають кістки, м'язи тощо. 

За 340 днів астронавти на борту МКС майже 5,5 тисяч разів облетіли Землю і подивилися більше 10 тисяч світанків і заходів. Вони назвали МКС робочим місцем з найкрасивішим виглядом з "вікна". Звичайно, у Скотта Келлі було досить ракурсів, щоб наробити багато вдалих фотографій. Ось Багами, наприклад. А це - північне сяйво. Ось так з космосу виглядає Чикаго. А це - буревій над Атлантикою. А це - пустеля Сахара.
 
Космос вже не такий далекий, як здається. Космонавти регулярно користуються Інтернетом і без втручання цілої низки людей на Землі можуть подзвонити, наприклад, дружині додому. Про всі свої пригоди в космосі Скотт Келлі одразу писав в соцмережах. Так, в Твітері він пожалівся, що дуже хотів подивитися фінал щорічної гри з американського футболу - Супербол - і  навіть влаштував вечірку для інших членів МКС. Втім, на неї ніхто не прийшов. Зате астронавту вдалося сфотографувати стадіон з космосу.

У серпні 2015 року, коли Скотт Келлі в черговий раз відповідав на питання з соціальних мереж, йому раптово написав Барак Обама.

- Гей, Скотт Келлі, а у тебе буває так, що ти дивишся у вікно і в тебе їде дах?

На що він відповів, що в нього їде дах лише тоді, коли до нього в Твіттер пише американський президент.

Будні в космосі були не такими і сумними. Одного разу Скотт Келлі вбрався в костюм горили і ганявся за колегами. Скотт Келлі зняв незвичайне красиве відео експерименту, де була використана вода, фарба і шипуча таблетка. Це відео по-справжньому унікальне і зачаровує. На відеоролику показано, як космонавт випускає в невагомість краплю води, яка тут же стає сферичної форми. Далі в неї додали трохи фарб - синю і зелену, виглядає це дивовижно!