Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

19 лютого 2016, 12:26 Інше
Справжній концтабір для тварин виявили на Рівненщині
Справжній концтабір для тварин виявили на Рівненщині

Звіринець смерті! На Рівненщині тварин морили голодом кілька тижнів. Господар мінізоопарку начебто виїхав з країни. Догляд за тваринами доручив сторожу. Той за зоогроші заливав свої очі. А звірі сиділи голодні. Допоки люди не здійняли галасу.

Бурі ведмеді - Артем і Тьома - смакують яблуками. І ніяк не можуть наїстися. Бо їх не годували майже 10 днів! Як і решту тварин у пересувному звіринці в Дубровиці. Вовка, лисицю, рись, кількох чорнобурок та песців. Робітник, якому господар доручив доглядати звірів, гроші... пропив! І про тварин - забув.

Оксана Сайчишина, речниця Дубровицького РВ ГУ Національної поліції в Рівненській області:  

- Працівники поліції встановили, що дикі тварини виснажені, в клітках бурдно, відсутні будь-які особи, які доглядають за тваринами.

Жахливі умови пережили не всі звірі. Кілька тижнів тому холоду не витримали дві в'єтнамські свині. До цього померла лама. Поки полісмени шукали зниклого сторожа, мешканці Дубровиці самі підгодовували замордованих тварин. І роблять це й досі. Люди навіть організували збір недоїдків із дитсадків та шкіл. 

- Яблука, яйця, кості всякі.

Сергій, місцевий мешканець:

- Ніхто не приходит, а кормить чимось треба, а там такі звірі, що люблять тепло. Вони ще з Нового року тут стоять, і я не бачив, щоб хтось туди заходив.

Господар занедбаного звіринця зараз за тисячі кілометрів. Кажуть, поїхав у Росію. А тварин залишив на сторожа Олега. Вчора того знайшли на одній із вулиць. Геть п'яним. Та повернули назад - до зоопарку. Зараз чоловік на камеру активно розкидає тирсу по вольєрах. І демонстративно переконує - його звірі не бідують.

- Молоко рыси от еще не выпили, вот мясо, кости, фрукти-овощи. Не голодные.

Сторож нарікає, що в нього закінчилися гроші, які залишав господар на харчі. Тож що робити далі - не знає.

Олег, сторож:

- Да оставлял.

- Скільки?

- 2600.

- Ви потратили?

- Да, да...

- А на кого?

- На зверей. На скоко денег хватило, на столькь я смотрел и кормил.

Сьогодні у "звіринець смерті" приїхала група зоологів. Більшість тварин вони заберуть до Рівного - в зоопарк. Хоча б на тимчасове мешкання в нормальних умовах. Поки не з'явиться їхній господар або ж зголоситься новий. 

Ірина Оліферук, керівник зоологічної колекції Рівненського зоопарку:

- Сьогодні ми відправили нашу машину з траспортними клітками, двоє ветлікарів, щоб забрати тварин, надати допомогу, погодувати, і, звичайно, будемо глядіти.

У пересувних клітках поки залишаться двоє ведмедів. Бо забрати їх поки нікуди.

Зоологи кажуть: пересувні звіринці для тварин - це справжні тортури. У багатьох країнах такий вид бізнесу давно заборонений. 

Ірина Оліферук, керівник зоологічної колекції Рівненського зоопарку:

- Любові там однозначно немає, якби ми могли, ми б заборонили отакі пересувні зоопарки і цирки при участі тварин, тому що будь-який переїзд, і ці вагончики - це стресова ситуація для тварин.

За жорстоке поводження з тваринами в дубровицькому звіринці вже розпочали кримінальне провадження.

Катерина Ярова, кореспондентка:

- Районні поліцейські дали горе-власнику ось цього пересувного звіринцю тиждень, аби той вирішив далі що робити зі своїми звірами. Якщо ж він вирішить не повертатися -  долю тварин вирішуватимуть спеціальні служби.