Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

27 січня 2016, 23:17 Інше
Американець винайшов новий спосіб здолати небо
Американець винайшов новий спосіб здолати небо

Новий вид спорту - на межі фантастики, або Ікар про таке міг лише мріяти. В США вигадали унікальну дошку для польотів на захмарній висоті. Хто автор патенту і чи безпечно ось так - буквально тримаючись за хвіст літака - розсікати хмари?

Дошка для серфінгу у повітрі: літати й розсікати хмари. Такі от прогулянки небом ваблять екстремалів з усього світу. Скейтбордери, скайсерфери. Сучасні послідовники безстрашного Ікара вигадують нові й нові види екстремальних видів спорту.

Ось такі незвичні польоти - на дошці, прив'язаній до хвоста літака - вигадав американець Аарон Випижинський. Новий вид спорту назвав вінґбординг. Щось схоже на катання на воді, втім, значно вище. 

Пам'ятаєте цей мультфільм. Ціле покоління дітлахів у десятках країн світу в 90-х зростали, дивлячись "Дива на віражах". Саме один з повітряних піратів, який ось у такий спосіб пересувався небом, і надихнув розробника диво-дошки втілити мультиплікаційний сценарій у життя.  

- Я змалечку мріяв літати ось так, як герої Діснея.

Аарон більше половини життя невпинно конструював механізми, спочатку дрібні, потім більші, й відряджав у небо з іграшковими літаками пластмасових прототипів. З часом вони ставали дедалі більшими й функціональнішими.

- Ось це - Джеймс.

3D-принтер, оптимізм і завзяття. Робота зробили максимально схожим до людини, надзвичайно маневреним, навчили тримати рівновагу, балансувати на дошці. Дошку для вінґбордингу зробили такою, що на ній можна витинати будь-що. Вправний пілот, навіть якщо перекинеться, зробить сальто або потрапить у повітряний потік - борд сам вирівняється. А якщо форс-мажор - за спиною завжди є парашут.

Вінґсьютери й інші божевільні фанати вільного падіння тепер зможуть значно довше насолоджуватися польотами. Залишилося отримати дозвіл від цивільної авіації, щоб люди у такий спосіб підкорили небо. І автор ідеї - у першу чергу.