Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

5 січня 2016, 19:00 Інше
Сніг на грузинські голови
Сніг на грузинські голови

Справжню зиму зустріли в сонячному та теплому Батумі. Щоправда, без снігоприбиральної техніки (бо її не мають на балансі міста), а водії на літніх колесах. Усе тому, що для Чорноморського курорту не характерні мінусові температури та сніг. Як впоралися із заметами і чи був сніг радістю, бачила Ірина Винокурова.

Такої зими в Батумі не було з десяток років. Радіють і старі, і малі. А особливо щасливі - туристи. Бо на новорічні свята особливо хочеться снігу.

Та для місцевих водіїв така погода - випробування. І пройшли вони його - з гідністю.

Ірина Винокурова, кореспондентка:

Ось така сніжна зима для Батумі зовсім не звична. Тож більшість тутешніх водіїв їздять на літній гумі. Та попри це аварій ми майже не зафіксували.

Єдині неприємності на дорозі - це застряглі машини, які намагаються вирватися з кучугур.

Давид, мешканець м. Батумі:

Взаимовырчука, друг другу, но резину надо менять, у нас снег мокрый, не то что снег, слякоть, поэтому очень трудно на летней резине.

На заметених дорогах буксують не лише малолітражки, а навіть - потужні мерседеси. Вибратися зі снігу можливо лише завдяки допомозі інших.

А це вже батумське таксі. Правило взимку просте - хочеш їхати - підштовхни.

Теона найближчими днями нікуди не поїде. Але вона все одно щаслива. Бо про сніжну зиму мріяла давно. Жінка, як і більшість грузинських водіїв, не має зимової гуми. Втім, боїться не аварій, а заторів - через сніг.

Теона, мешканка м. Батумі:

У нас много пробок, так что аварии? Не успевают в аварии попасть, очень мы ходим, так что аварии очень редко.

У чому секрет батумських водіїв - як їм вдається їздити по снігу, якого вони майже ніколи не бачать, та ще й на літній гумі без аварій - так і залишилося секретом. Бо в Києві сніг - то завжди стихійне лихо на дорогах. У Батумі ж - майже немає й снігоприбиральної техніки, а місто все одно не зупинилося. Що таке примерзла дорога на власному досвіді довелося відчути й нам. Наш автобус застряг на крижаній дорозі. Година марних спроб вибратися самотужки. Вирвалися лише з допомогою рятувальників із лопатами. А водій весь час зберігав крижаний спокій.