Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

24 грудня 2015, 21:43 Інше
На Черкащині знахабніли браконьєри
На Черкащині знахабніли браконьєри

Дротяні пастки та капкани, які завдають нестерпних мук - таке приладдя мало не щодня знаходять єгері в лісах на Черкащині. Там украй знахабніли браконьєри. Вони влаштовують незаконні лови, навіть не ховаючись. Лісники кажуть: якщо це не припинити, в лісах почнеться справжній хаос.

- Це ж іде до знищення диких тварин, оце попалось, день-два - і воно пропало, загинуло.

Олександр Григорович показує зібрану колекцію різних дротів. Їх зловмисники натягують між деревами, аби піймати диків звірів. Такі методи заборонені! Бо дуже жорстокі - тварини просто не мають шансів на порятунок.

- Попада сюди нога кози, чи оленя, чи кабана - вже воно не сприсне нікуди, воно двічі смикнуло чи тричі, а він сидить на горищі, даже він не сидить на горищі, він вже нікуди не дінеться, то це представте, яка мука?

Останнім часом браконєри геть замучили, жаліються у мисливському господарстві на Канівщині. Їх нахабству немає меж! Днями під час патрулювання лісу чоловіки побачили машину, а в ній - повний набір для полювання.

Олександр Шаров, єгер мисливського господарства:

- Мішки, лопата, зброя, промишлєний карабін, прицел, глушитєль, патрони, відро, лопата там.

Власники авто осіли в покинутій хатинці у лісі та поводились вкрай агресивно, кажуть єгері. Намагались навіть звинуватити патрульних у вторгненні на приватну територію.

- Наша хата, в нас є документи, шо ви тут робите? Ми можемо показати акт на землю. Потім як пішло далі діло, вони начали давать задню, що в нас там земля, є акти, ми ніякого відношення не маємо.

Зрештою працівники мисливського господарства викликали правоохоронців.

Микола Рижков, свідок подій:

- Це все відбувалось на повишених тонах, із штовханиною, була визвана слідчо-оперативна група, яка на місці встановила, з якого місця велось спостереження, з якого, імовірно, місця могла вестись стрільба.

Правоохоронці кажуть: на виклик справді виїзджали. Та підстав для затримання та відкриття кримінального провадження - недостатньо. Бо зброя була у чохлах, а трупів тварин поблизу не було.

Дмитро Грищенко, прес-секретар ГУ Національної поліції в Черкаській області:

- Якщо під час проведення слідчих дій буде з'ясовано, що певні особи мають до встановлення цих засобів лову, і буде доведено їх провину, вони будуть нести відповідне покарання, це залежить від доказової бази, яка буде зібрана.

Якщо слідчі таки доведуть, що чоловіки влаштували незаконне полювання - їм може загрожувати до 5 років тюрми.

Олександр Іваненко, директор мисливського господарства с. Пшеничники:

- Він сьогодні зробив, то на другий день він на цьому не остановиться, почуствує шо безнаказаность, другий прийде, буде ставить, третій, десятий, того ж не наказали, то чо я, не можу поставить?

Що винних таки покарають, сподіваються у мисливському господарстві. Бо ж безкарність може породити хаос.