Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

8 жовтня 2015, 22:49 Інше
На кордоні з Угорщиною старий асфальт скидають у Тису
На кордоні з Угорщиною старий асфальт скидають у Тису

На Закарпатті річку Тису загаджують старим асфальтом. Аби не вивозити демонтовані брили дорожнього покриття - їх просто скидають у воду. І все це на очах у європейців. Бо ремонт ведуть поблизу угорського кордону. Наскільки критичною є ситуація, адже асфальт дуже токсичний для води?

Євген Соломін, кореспондент:

- Технологія дорожніх ремонтних робіт тут, на Закарпатті, має свої особливості. Приміром, в Ужгороді автівки, які паркуються біля місць, де тривають ремонтні роботи, прикривають ось такими старими дверима. Напевно, для того, аби на них не йшов пил та не ляпала смола. А в Чопі під час проведення ремонтних робіт на дорогах асфальт знімають і кидають його прямо в річку Тиса.

Це - Ужгород. Лом, кирка, лопата-грабарка, з десяток робітників у помаранчевих жилетах та обов'язково людина, яка розмахує руками - вона ж керівник бригади. Це все - неодмінний атрибут ремонту доріг. Ломами старий асфальт знімають і складають на узбіччі. Майстер Євген каже, що то відходи, навіщо асфальтують ними траву - не знає.

- Ну яка його доля може бути. Або десь на смітник, або, може, у великий котлован на низ.

Так само працює облавтодор і в Чопі. Тут почали ремонтувати міст, який з'єднує Україну з Євросоюзом. Половина переправи належить Угорщині, половина - Україні. Асфальт сусідів - в ідеальному стані вже понад десятиліття. У нас же ремонтують свою частину чи не щороку. Нині закарпатські дорожники на лінії розмежування зробили трамплін. Стрибнувши з якого, розумієш - ти  в Україні.

Вітчизняні автодорівці покриття познімали, частину поскладали так само на узбіччі, решту ж... увага! - поскидали в річку. Що не долетіло у воду, так і висить на перегородках мосту. Скільки асфальту опинилося в Тисі, ніхто сказати точно не може, а ось береги рясно вкриті чорними брилами. Так і зустрічає європейців Закарпаття - напівасфальтованими берегами, асфальтованою річкою і дірявими дорогами.

Комунальники переконують: не хотіли кидати асфальт до річки, то просто якось випадково вийшло.

- Рівень був асфальту. Знімали фронтальним погружчиком. Якісь крихітні частини попадали. Прибираєм їх.

Тим часом екологи б'ють на сполох. Адже асфальт у воді - то страшна небезпека.

Олег Колесник, еколог:

- Джерело забруднення знаходиться на нашій території, то всі забруднюючі речовини - реагенти, важкі метали, вони будуть отруювати Угорщину, то можуть бути і міжнародні санкції, в тому числі штрафні.

Шляховики обіцяють влаштувати суботник і все за собою прибрати. Щоправда, мають отримати на це дозвіл у прикордонників. Але поки до них ніхто не звертався.

Микола Нікулін, керівник відділу прикордонної служби Тиса:

- Дорожні служби до прикордонників з приводу прибирання сміття під мостом не зверталися, офіційних звернень не було.

- А ви готові надати дозвіл?

- Теоретично так, але це рішення приймає начальник Чопського прикордонного загону.

Тим часом через асфальтний скандал дорожники вирішили складати сміття й в іншому місці. Тепер тонни колишнього шляхового покриття скинули на в'їзді до Чопу.