Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

1 жовтня 2015, 19:25 Інше
В столичному будинку від грибку за рік померли 6 мешканців
В столичному будинку від грибку за рік померли 6 мешканців

Будинок-вбивця у столиці. Лише за останній рік у ньому загинуло 6-ро людей від проблеми з органами дихання. Хворіють мешканці не випадково, адже стіни будинку в суцільному грибку, плісняві та цвілі, а вологість перевищує норму в десятки разів. Чому всім байдужа доля 3-х сотень мешканців, і як можна їх врятувати? Ексклюзив СВІДКА - від Ігоря Шумика.

Найбільш моторошний і вбивчий  будинок на всю столицю, до якого невдовзі будуть водити екскурсії. Ось він - на вулиці Мілютенка, 23 а. У 5-поверхівці мешкає понад 3 сотні людей. Усі вони є потенційними жертвами - будинок доїдає з середини грибок.

Марія Максимчук, киянка:

- Зробили аналіз грибка - 39 видів грибів 39 і 16 родів - це  такі гриби які з'їдають даже залізо.

Знайти вцілілу й чисту стіну тут нереально, Грибок захопив усі обшивки гуртожитку, і рухається далі. Почав руйнування будинку з поверхні стін, та вже дістався й цегли.

Стеля також у зоні ризику, подекуди навіть будівельні плити не витримують і утворюються ось такі чорні дірки.

А ще запах, від якого не заховатися ніде. Та найгірше - від пронизливого смороду найменшим мешканцям будинку. Антон показує, де йому дере в горлі.

Що робити, мати не знає, хлопчик у лікарів буває частіше, ніж  у школі. Страшно й те, що такі проблеми з легенями у 90 відсотків дітей - мешканців цього будинку.

Олена Яременко, мати хворого:

- Все это визвано грибками потому, что в нашей квартире 29 видов грибка постоянно бронхит и это все антибіотики.

Лише цьогоріч грибок підкосив здоров'я майже півсотні мешканців. У всіх схожі симптоми: кашель, задишка, що переростають у бронхіт, пневмонії, і навіть гірше.

Ми показали умови,  в яких живуть люди, медикам. Лікарі жахнулися, адже півсотні видів грибків - це просто катастрофа для здоров'я.

Олександр Дуда, завідувач кафедри інфекційних хвороб Національної медичної академії:

- Може бути грибкова пневмонія це може бути ураження легенів, це може бути мікс інфекцій і бактерії і гриби. Септичні стани, коли поступає грибок, не тільки в легені поступає, а в кров тоді він призводить до враження і серця, і печінки, і нирок.

Шкідливі організми почали стрімко розвиватися в будинку десять років тому. Через погану вентиляцію і гідроізоляцію труб тут завжди підвищена вологість. Вона й сприяє заплідненню грибків. 5 років тому цю п'ятиповерхівку перевіряли фахівці Інституту мікробіології і вірусології, і вже тоді жити там було смертельно небезпечно.

Андрій Чуєнко, керівник лабораторії Інституту мікробіології та вірусології:

- Умови проживання для людей в цьому будинку не те, що є негарними, вони є шкідливим і небезпечними. Щодо відселення - так, це треба робити, тому що стан там жахливий норма ВООЗ перевищена більше, ніж в 13 разів.

Чому за 5 років людей не відселили і не зробили ремонт? Чому й досі 3 сотні мешканців змушенні дихати смертельними випарами? З цими запитаннями ми звернулися до ЖЕКу, але відповідь просто ошелешила.

Степан Вознюк, головний інженер ЖЕКу:

- Їм неодноразово було запропоновано ремонти провести, їм в 2008 році виділялось почті коло 500 тисяч на проведення ремонту, вони відмовились не допустили не підрядника, нікого, есть є всі відмови.

Оксана Пічка, керівник ЖЕКу:

- Хотять тільки квартири, відселення в новобудови - така їхня позиція.

Чи допоможуть людям хоч якось? Після довгих вагань керівництво Деснянського району таки погодилося поділитися планами порятунку.

Віктор Крохмалюк, заступник голови Деснянської райдержадміністрації:

- Розглядається питання щодо реконструкції цього будинку шляхом того, що на вільній території буде будуватись будинок, стартовий. Люди будуть переселятись в цей будинок. Робимо інвентаризацію житла, рахуємо скільки де потрібно квартир і яких квартир для відселення.

Та коли розпочнуть роботи? Жодної конкретної дати в адміністрації так і не назвали.