Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

29 вересня 2015, 19:05 Інше
На Волині продовжується війна за бурштин
На Волині продовжується війна за бурштин

Справжня війна за бурштин на Волині! Цієї ночі там стріляли, таранили машини та вовтузилися! Дві тисячі чоловіків - мисливці за дорогоцінним камінням - штурмували ліс у Маневицькому районі. Аби хоч якось втихомирити незаконних копачів, місцевим правоохоронцям знадобилося підкріплення з п'яти областей!

Хроніку неспокійних подій - дивіться в сюжеті наших кореспондентів.

Дві тисячі молодих людей, озброєних лопатами та рюкзаками, почали штурмувати ліс між селами Лісовим і Вовчевськом удень.

Не зупинили їх навіть міліційні блок-пости, встановлені біля територій покладів сонячного каменю! Правоохоронці визнають - не могли протистояти розлюченому натовпу копачів!

Браконьєри потрапили до лісу! Витурювати їх правоохоронці почали вже затемна, коли дочекалися підкріплення, аж з п'яти областей України. Брати незаконних копачів рушили правоохоронці, нацгвардійці, рятувальники, лісники, а також добровольці. Загалом тисяча людей! Почалося страшне!

Натовп обурених копачів поводився зухвало й агресивно. Правоохоронцям довелося навіть стріляти - попереджуючи, в повітря. Поранених не було. За невеликий шматочок каміння люди відчайдушно билися з міліціонерами. А оці чоловіки намагалися прорватися машиною крізь блок-пости, таранивши транспорт на шляху.

Петро Шпига, керівник УМВС України у Волинській області:

- Автомобіль марки БМВ, в ньому було вилучена велика кількість бурштину, а також 0,5 гр коноплі, понад 2 грами амфітаміну.

Це точно як на дикому заході! Тільки лихоманка не золота, а бурштинова! Ось дивіться, скільки браконьєри встигли накопати бурштину лише за кілька годин у лісі. Тут більше чотирьох кілограмів сонячного каменю! Його вартість - щонайменше півмільйона гривень! Для того щоб знайти каміння, шукачі знищили кілька десятків соток лісу!

Під час операції затримали 193-х бурштинокопачів. Майже всі жителі Рівненської області. Серед них навіть священики й учителі!

Петро Шпига, керівник УМВС України у Волинській області:

- Масово закриваються, вчора були закриті школи Володимирецького району Рівненської області - вчителі вийшли на видобуток бурштину, нами було затримано святого отця з приходу Рівненської області, який привіз прихожан і забирав їх з лопатами.

У міліції декларують - зараз в реґіоні спокійно, видобування дорогоцінного каменю зупинене. Але чи надовго?