Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

17 вересня 2015, 22:35 Інше
В Івано-Франківську перевірка опалення ледь не зруйнувала будинок
В Івано-Франківську перевірка опалення ледь не зруйнувала будинок

У самому центрі Івано-Франківська пробний пуск теплоносія закінчився обвалом стелі в одній із квартир на четвертому поверсі, решту помешкань, аж до першого - затопило. Зараз комунальники намагаються з'ясувати, хто винен, а розгублені мешканці не знають, хто має відшкодувати збитки.

Ірина саме була в сестри, коли пролунав тривожний дзвінок. Сусідка кричала, що її заливають. Але коли Ірина зайшла до власного помешкання, їй відняло мову. В кухні та кімнаті було повно води. Але при цьому з жодного крана нічого не текло.

Ірина Гончарова, постраждала:

- Я з страху чуть інсульт не получила. Ми звоним в ЄРЦ, вони не йдуть, ми звоним в теплокомуненерго, не йдуть, звонять сусіди, ніхто не йде, званим в аварійну, ніхто не йде, година пройшла, воно тече й тече…

Жінка не може заспокоїтися. Весь час плаче. Мешканці будинку кажуть - вона має мінімальну пенсію і дві вищі освіти. А ще - хворе серце та ноги. Тож просто не знає, за які гроші робити ремонт.

- Подивіться, шо то робиться… Мені треба півроку пенсію получати, би то всьо зробити…

Звідки ж стільки води? Виявилося - прорвало трубу на горищі, і холодна вода затопила квартири - від четвертого до першого поверху. На запитання - хто винен у комунальній катастрофі - відповіді немає. Адже два роки тому мережу опалення на горищі відремонтували. Принаймні, в цьому мешканців переконував балансоутримувач - єдиний розрахунковий центр.

Зиновій Калуський, мешканець будинку:

- Заміна труб центрального опалення на горищі будинку. Яка довжина тих труб, яка їх вартість? Лише платіжка приходить - оплатити таку-то суму на ремонт, всьо.

Як доказ - обурені мешканці демонструють листа від єдиного розрахункового центру. У папері саме ремонтом труб пояснили підвищення  вартості послуг. Щоправда, юрист підприємства цьому документу не вірить. Каже, немає печаток, та й директор, що підписував листа,  давно вже не працює. У теплокомуненерго заявляють - трубу прорвало під час перевірки тепломережі, коли почали збільшувати тиск.

Ігор Третяк, представник теплокомуненерго:

- Спочатку тиск був 2 атмосфери, потім 3,6, тепер 6 атмосфер. Тут, де зара виявлено порив, труби не мінялися. Мінялися частково, а тут написано, шо у повному обсязі. Внаслідок чого стара труба - і от порив.

Тим часом представник балансоутримувача просить почекати з висновками до закінчення роботи комісії.

Мирон Джус, головний інженер єдиного розрахункового центру:

- Буде зібрана комісія, і будуть з'ясовуватися обставини, чому саме так сталося і хто в цьому винен.

- Скільки часу це триватиме?

- Декілька днів.

Можливо, після цього мешканцям пояснять, хто ж має відремонтувати мережі та залиті квартири? Адже зробити це слід до початку холодів. Якщо ж ні - люди подаватимуть до суду.