Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

26 серпня 2015, 11:32 Інше
Граната ледь не перетворила столичний дитячий майданчик на братську могилу
Граната ледь не перетворила столичний дитячий майданчик на братську могилу

В Києві мало не сталася трагедія. У траві біля одного з дитячих майданчиків хлопчик знайшов бойову гранату.

Це столичне подвір'я на вулиці Попудренка, 18 лише дивом не стало братською могилою. Зазвичай тут збирається чимало людей. Пенсіонери обговорюють останні новини, малеча бавиться на дитячому майданчику.

Олександр Храпач, кореспондент:

- Хлопчик грався на цьому майданчику. У траві він побачив щось незвичне. Коли підійшов ближче - зрозумів: це граната. Сам не наважився чіпати небезпечну знахідку, тож одразу покликав матір.

Налякана жінка одразу зателефонувала до міліції. За кілька хвилин на місці небезпечної знахідки вже працювали правоохоронці. Вони оточили територію довкола, відвели на безпечну відстань людей, і лише потім взялися знешкоджувати набій.

Оксана Блищик, керівник відділу ГУ міліції м. Києва:

- Спеціалісти вибухотехнічної служби розрядили цей предмет, тобто запал і корпус були вилучені, і його направили для проведення експертизи.

Ось така знахідка, яку побачила дитина - це ручна граната Ф-1. Вона легко поміщається в долоні, але вибухова сила так званої "лимонки" вражає.

Вікторія Рубан, керівник відділу ГУ Держслужби з надзвичайних ситуацій у Київській області:

- Ця граната, розліт осколків, осколки летять зі швидкістю 730 метрів на секунду. Розліт цих осколків, їх розлітається до 300 штук, і розліт становить площу 70-80 метрів. Тому ви маєте розуміти, яка площа ураження, якщо розірветься дана граната.

Тож аби не стати жертвою страшного вибуху, рятувальники вкотре закликають дотримуватися простих правил. Якщо ви побачили вибухонебезпечну знахідку - в жодному разі не чіпати підозрілого предмета! Тим більше, не розбирати снаряда і не нагрівати його. Позначити місце знахідки підручними засобами та негайно повідомити правоохоронців і рятувальників. До їхнього прибуття залишатися на безпечній відстані та не пускати до предмета інших людей. Ці прості правила врятують ваше життя.