Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

20 серпня 2015, 21:55 Інше
У Польщі відшукали легендарний потяг із золотом Гітлера
У Польщі відшукали легендарний потяг із золотом Гітлера

Легендарний потяг зі скарбами Третього рейху знайшли в  Польщі. В 1945 році, під час наступу Червоної армії, нацисти намагалися вивезти ним щонайменше 300 тон золота. Поїзд зник у тунелі, й донині шукачі скарбів марно шукали втрачене добро. Хто і де знайшов його і скільки нині коштують коштовності Гітлера?

Неймовірна знахідка в Польщі. Там виявили легендарний броньований потяг часів Другої світової війни. Колись - під час наступу Червоної армії - німці тікали й намагалися вивезти ним сотні тон золота, коштовностей і зброї. Поїзд заїхав до тунелю неподалік замку Ксьонж у Вроцлаві й загадково зник. Відтоді шукачі скарбів і з Польщі, й з інших країн полюють на потяг нацистів. Напередодні з'явилася сенсаційна новина: двоє чоловіків, поляк і німець, імен яких журналісти не розголошують, знайшли скарби. Де саме, обіцяють сказати, якщо їм заплатять 10 відсотків від вартості золота.

Маріка Токарська, представник міської ради м. Валбжих:

- До канцелярії надійшов лист від юридичної фірми, яка представляє інтереси цих людей. Вони начебто знайшли потяг, який в 1944 віз скарби через місто Валбжих, але так і не доїхав до пункту призначення.

Ярослав Хмілевський, адвокат:

- Вони не шукачі скарбів чи сенсацій. Просто зацікавлені цією справою люди.

Легенда цього потяга така ж неймовірна й так само обросла чутками, як історія славетної царської бурштинової кімнати. За 80 років з моменту зникнення поїзда з Третього рейху золотошукачі безліч разів пробували вийти на його слід. Історики вважають - він був до 150 метрів завдовжки. Але немов крізь землю провалився. Скептики кажуть - хтозна, чи дійсно був цей загадковий золотий потяг Вермахту.

Йованна Лампарська, історик:

- Особисто я ніколи не зустрічала документального підтвердження його існування.

Та прихильники теорії існування кладу твердять - після війни на території Польщі досі збереглися безліч підземних тунелів і комунікацій. Є місця, які завалені породами, колись були підірвані або затоплені.

Криштоф Шпаковський, археолог:

- Цей потяг насправді може бути будь-де, в будь-якій з отаких велетенських підземних схованок.

Місцева влада перевіряє інформацію щодо знахідки. Кажуть, поки урядники на власні очі не побачать золота Адольфа Гітлера, в загадковій історії ще рано ставити крапку. Якщо ж це таки правда - щасливці, які відшукали скарби Третього рейху, зможуть збагатитися аж на чверть мільярда доларів.