Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

13 серпня 2015, 21:27 Інше
У Сумах випробування теплотраси перетворилося на кам'яний дощ
У Сумах випробування теплотраси перетворилося на кам'яний дощ

Дощ з асфальту і щебеню наробив лиха в Сумах. Вдень комунальники випробовували тепломережу - перевіряли, чи витримають труби навантаження взимку. Не витримали. Одна з них луснула, і величезний стовп води зі шматками каміння почав заливати вулицю. Лише дивом у момент аварії поблизу не було людей. Пошкодило тільки припарковані машини і кілька офісів.

Побиті дахи, капоти, скло. Три легковики - наче після ДТП. Та пошкодив машини кам'яний дощ. Це було звичайне випробування тепломереж. Комунальники промили труби, запустили в них воду і спостерігали - чи витримає система тиск. Не витримала. На одній із ділянок луснула 20-сантиметрова труба. Асфальт спочатку надувся, а потім, наче скло, розлетівся на шмаття. Потужний струмінь води здіймав каміння і щебінь на десяток метрів. 

Тетяна Петрівна, свідок:

- Сначала гул, а потом взрыв, рвануло аж до 4-го этажа, отаке як на яму, гул такий йшов, вода - і не гаряча, і не холодна - тепла була вода. У нас стекла повибивало. Лиха норобило.

- Мы на первом этаже были, услышали этот гул, все. Мы вышли и увидели. Именно вода пошла.

Коли комунальники нарешті перекрили воду і з неба припинило сипатися каміння, перелякані містяни вийшли на вулицю. Шоковані власники побитих машин оглядають свій транспорт. Олександр вже підрахував - ремонт легковика йому коштуватиме 15 тисяч гривень.

Олександр, власник пошкодженої машини:

- Штук на 15 одна машина, вот эта вообще если в 30-ку влезет, черная стоит, вот эта - ну я просто раньше ремонтом машин занимался - штук 20, эту тоже на 30-ку потянет где-то. Так что ущерб где-то тысяч на 100.

На місце прориву приїхали тепловики. Одразу зізналися - це їхня провина.

Володимир Богачов, заступник директора комунального підприємства Сумитеплоенерго:

- Во время гидроиспытаний прорвало теплотрассу. Подготовка к отопительному сезону.

Утім, у міськраді людей закликають не поспішати з висновками. Спочатку все ретельно перевірять. Для цього вже створили спеціальну комісію.

Олександр Лисенко, Сумський міський голова:

- Дуже важливо - який дали тиск? Якщо перевищили тиск - це одна ситуація, якщо тиск був в межах випробувань згідно регламентних робіт - це інше. Тобто, треба буде з'ясовувати, хто регулював, хто надавав. Тому що якщо дати великий тиск, у нас всі мережі можуть вийти з ладу.

Тим часом комунальники вже назвали свою версію аварії - теплові системи дуже зношені. Труби ще з минулого століття. Та комісія обіцяє перевірити - чи не помилилися самі тепловики - перевищили дозволений тиск або вчасно не закрутили вентилі. У міськраді обіцяють знайти винуватця і вже тоді вирішуватимуть - хто відшкодовуватиме людям збитки.