Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

28 липня 2015, 00:14 Інше
На Хмельниччині ловлять зеків-втікачів
На Хмельниччині ловлять зеків-втікачів

На Хмельниччині третю добу шукають двох в'язнів-утікачів. У суботу вранці шестеро засуджених відібрали в охорони зброю, поранили конвоїрів та на ходу зістрибнули з потяга, яким їх везли з одного СІЗО до іншого. Того ж дня чотирьох "бігунів" затримали. На волі залишаються двоє озброєних в'язнів. Як шукають злочинців? Та як взагалі їм вдалося втекти зі спеціально обладнаного вагона з численною охороною?

Звичайний пасажирський потяг "Ларга-Хмельницький". Тричі на місяць до нього чіпляють спецвагона - під посиленою охороною перевозять в'язнів. Того ранку з Кам'янця-Подільського до Хмельницького доправляли 11 злочинців. Їх стерегли 8 конвоїрів. За годину до пункту призначення один із засуджених попросився у вбиральню. Але щойно двері відчинили - шестеро чоловіків накинулися на двох охоронців. Відібрали у них зброю і вистрелили кілька разів. Одному правоохоронців влучили в руки, іншому - у стегно. Поїзд вже під'їжжджав до станції й почав гальмувати. З цього і скористалися  зловмисники: вибили вікно у вбиральні і зістрибнули з потяга. Антоніна мешкає поряд із залізницею. Втечу не бачила, але чула добре.

Антоніна, свідок:

- Я була за путьою на городі, чую, що такий стукіт, стукають у вікно в поїзді, я так стала, подивилася і чую, як ось ці петарди кидають, таке бах, бах, три-чотири рази.

Міліція, СБУ, Нацгвардія, кінологи з собаками. Дуже швидко правоохоронці перекрили всі шляхи та наказали місцевим мешканцям бути дуже обережними. Адже в'язні озброєні! Алла прибирала територію дитячого табору, коли зустріла одного з утікачів. Жінка побачила чоловіка, що йшов у бік садів - вирішила попередити про небезпеку.

Алла Цигельник, прибиральниця дитячого табору:

- Ми стали до нього кричати, бо думали, що це з села йде людина, що в сад небезпечно йти, бо зеки втекли. Ми стали до нього кричати, що не можна туди йти, не йдіть. Він з рюкзаком на плечах, у білому такий одітий, він на нас подивився і пропав в саду.

Міліціонери оточили сади та прилеглі поля й невдовзі затримали першого втікача. При ньому був і відібраний у правоохоронця пістолет Макарова. Згодом знайшли ще трьох. Усю Хмельниччину взяли в кільце. Вдень кожен кілометр прочісують кінологи з вівчарками, вночі - спецпризначенці з тепловізорами. В небі кружляє гелікоптер місцевих фермерів. Вони віддали літального апарата правоохоронцям - аби тільки швидше знайшли злочинців. Двоє в'язнів ще й досі на волі. Тож правоохоронці просять допомогти в пошуках утікачів. Якщо ви побачили підозрюваних - негайно телефонуйте до міліції. Та в жодному разі не намагайтеся затримати їх самотужки. Ймовірно, у злочинців другий із поцуплених у конвоїрів пістолетів.

Микола Семенишин, керівник УМВС України в Хмельницькій області:

- Мене дивує їхня поведінка, тому що засуджені до коротких термінів позбавлення волі, до року позбавлення волі.

За втечу кожен із в'язнів до свого терміну додасть ще по 8 років. Правоохоронці розпочали кримінальне провадження й за замах на життя правоохоронців. Поранених конвоїрів прооперували, їхньому життю нічого не загрожує. Та після одужання їм із колегами доведеться пояснювати, як восьмеро охоронців недогледіли шістьох в'язнів.