Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

21 липня 2015, 12:50 Інше
Акули напали на серфера під час змагань
Акули напали на серфера під час змагань

Приголомшливий порятунок або як це - зазирнути в очі смерті. Акули ледь не загризли чемпіона світу з серфінгу під час змагань з цього виду спорту в Південно-Африканській республіці. Двоє хижачок напали в прямому ефірі під час міжнародних змагань. Австралієць Мік Феннінг зостався живий дивом. Що, на думку науковців, врятувало життя спортсменові…

Кришталево чиста вода, безліч відеокамер і глядачів. Це змагання серферів у Південно-Африканській республіці. Один зі спортсменів - триразовий чемпіон світу - Мік Феннінг готується розпочати свій виступ, але замість підкорювати хвилі, йому доводиться відбивати атаку двох білих акул!

Такого не очікував ніхто. Глядачі завмерли, думали - улюблений спортсмен ось-ось загине. Щелепи зазвичай безжально вбивають людей. А він був віч-на-віч одразу з двома велетенськими хижачками. Феннінг борсався і чимдуж почав відбиватися. На щастя, він зміг вибратися з води на дошку, а тоді його забрав катер рятувальників. Ніхто досі не вірить, що австралієць відбувся лише подряпинами. 

Майк Феннінг, серфер:

- Вона вхопилася за мотузку на моїй нозі, я відчув сильний удар, обернувся, побачив велетенські плавники і почав з усіх сил відбиватися. Я кричав, руками й ногами намагався якомога швидше вибратися з води. Було дуже страшно!

На березі колеги і тренери зустрічали Феннінга як героя. Щоб і він, і інші учасники чемпіонату оговталися від пережитого, довелося відкласти змагання.

Роксі Девіс, чемпіонка світу з серфінгу:

- Я була на березі, й складалося враження, що це монтаж. Ніби кадри з інтернету. Я повірити не могла, що все відбувається наяву.

Карел Л'юїс-Філліпс, інструктор з серфінгу:

- Акули дедалі менше бояться людей, і, як бачите, попри, здавалося б, нереальність такого сценарію, наближаються дедалі ближче. Професійні змагання зазвичай проводять, застосовуючи ехолоти. За останні 20 років я бачив чимало смертей від щелеп.

Науковці ж кажуть - це не магія, але дійсно щасливий збіг обставин.

Еллісон Кок, біолог:

- Його врятували інстинкти самозбереження. Дошка стала бар'єром між ним і акулами. Це диво, адже не так часто людям вдається вижити, і, уявіть собі, не травмуватися внаслідок такого. Лише подряпини. А ще, гадаю, мотузка, яка була в нього на нозі, злякала акул. Стала як зашморг. Вони могли заплутатися і саме через це не вкусили і врешті втекли.

За статистикою, щороку від нападів акул лише за офіційною інформацією гинуть не менше 16 людей, більшість після таких зустрічей залишаються каліками. Тому Мік Феннінг дійсно народився в сорочці і тепер може святкувати ще один день народження.