Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

17 липня 2015, 11:21 Інше
У Польщі продають старовинну в'язницю
У Польщі продають старовинну в'язницю

Хочете купити тюрму? У Польщі продають виправний заклад, в якому ще донедавна відбували покарання злочинці. Що корисного в такій покупці та скільки вона коштує?

Обшарпані стіни, а в камерах ще залишилися речі й уніформа ув'язнених Ленчинської тюрми. За часів іспанської інквізиції тут був монастир, який згодом переобладнали під виправну установу. У Другу світову в ній відбували покарання євреї. А нині ця будівля з багатовіковою історією може стати чиїмось маєтком. Поляки виставили пам'ятку на аукціон.

Анджей Боруцький, директор регіонального музею:

- Комуністи, євреї, політв'язні, дисиденти та кримінальні авторитети. Кожен куток ілюструє сторінки історії, історії польського народу за останін кілька сотень років.

Продати тюрму хочуть за чверть мільйона євро. Раніше на її території проводили виставки та мистецькі заходи, хтось винаймав павільйони для кінозніманя. Але нині утримувати заклад для бюджету міста збитково.

Войцех Зджарський, адміністратор установи:

- Комплекс можна перетворити на будь-що - хай то готель, виставкову залу або фабрику чи чийсь приватний маєток. Гадаю, знайдеться новий господар і ця будівля знову заживе.

Будівлю не вперше намагаються продати. Навіть знизили ціну, але поки охочих оселитися тут небагато. Місцеві подейкують - усе через дурну славу й енергетику цього місця.