Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

2 липня 2015, 21:47 Інше
В Одесі з другої спроби підірвали кав'ярню, яка належить волонтерці
В Одесі з другої спроби підірвали кав'ярню, яка належить волонтерці

Потужний вибух пролунав уночі в центрі Одеси. Невідомі підірвали кав'ярню, власниця якої є відомою в місті волонтеркою. Це вже не перша спроба знищити її заклад. Півроку тому, в лютому, вибухівку побачили та встигли знешкодити. Цього разу бомбу підірвали, коли в закладі була власниця разом зі своєю родиною.

- Вот видите, тут все засыпано стеклами. Сейчас я попытаюсь открыть.

Квартира Миколи та Наталі Єпіфанових просто над входом у кав'ярню. Приблизно о третій ночі вони прокинулося від страшного вибуху.

Микола Єпіфанов, свідок:

- Мы с женой подпрыгнули в кровати. Это было как землетрясение. Мы ощутили это, как будто упал балкон. Мы прибежали сюда. А тут цветы все было засыпано стеклами.

Марія Тарасова, кореспондентка:

- Микола Іванович та Наталя Василівна вважають, що саме балкон врятував їхню квартиру. Прийняв на себе основний удар.

Шибки повибивало в кількох будинках.

Людмила, свідок:

- Со второго этажа и наши все стекла лежат под домом.

Ірина Ангелова - власниця знищеної кав'ярні. Її вже намагалися підривати в лютому цього року, але тоді вибухівку вчасно помітили та знешкодили.

- Это - уже не игра. Это в тот раз была игра, а в этот...

Імовірно, цього разу бомбу підірвали дистанційно. У мить вибуху Ірина та її рідні були в кав'ярні. Не загинули вони лише дивом.

Ірина та Ольга Ангелови, постраждалі власники:

- Я видела, как на меня несется взрывная волна. В лицо мне. Что еще сказать? Я все остальное уже не помню. Оттого, что были все там, повезло, что все остались живы.

Після першої спроби підірвати заклад власниця встановила камери відеонагляду. Проте за добу до інциденту їх хтось вимкнув.

Ірина Ангелова, постраждала власниця:

- То есть они не записывали в течении суток последних. То есть прекратили записывать. Мы не знаем, что это. Кто-то или влез... Мы не знаем.

Ця кав'ярня - родинний бізнес. Тому Ірина не вірить, що камери міг вимкнути хтось зі своїх. А фахівці кажуть, що для цього не треба було навіть натискати кнопку. Це можна зробити через вай-фай, сидячи в залі за кавою як звичайний відвідувач. Або взагалі - з припаркованої поруч машини.

Василь Березовський, експерт:

- Они могли подключиться в сеть, если это сделано не совсем грамотно. Подключились, в том числе увидели видеорегистратор, и уже программно отключили видеозапись на камерах. После инцидента подключились таким же образом и включили запись.

Проте, не можна виключити й випадковість. Техніка іноді ламається, а потім раптом знову починає працювати.

Василь Березовський, експерт:

- Возможен такой вариант, что оборудование до инцидента вышло из строя, зависло. А электромагнитная волна, вызванная взрывом, восстановила его нормальную работу.

Чому не працювали камери - не знають поки і в міліції. Слідчим тільки відомо, що вибуховий пристрій був безоболонковий та керувався дистанційно.

Алла Марченко, співробітниця ГУ МВС України в Одеській області:

- По предварительным данным взрывотехников, мощность этого устройства от 450 до 600 граммов в тротиловом эквиваленте.

600 грамів тротилу вистачить, щоб підірвати середніх розмірів вантажівку. Сліди схожих пристроїв знаходили і після попередніх вибухів в Одесі. З початку року їх було вже 13, частину інцидентів кваліфікували як терорестичні акти. Одесити дуже занепокоєні: не встиг керівник області Михайло Саакашвілі скасувати посилене патрулювання міста, як протягом тижня сталися два гучних інциденти - розстріл правоохоронців в Аркадії та вибух у кав'ярні. Мешканці бояться, що це налякає туристів більше, ніж блокпости на в'їзді в місто. А ось як керівник регіону заспокоює одеситів:

- Такі кримінальні витівки в першу чергу досить легко здійснити через дуже погане нічне освітлення Одеси. Ми невідкладно повинні встановити камери на всіх вулицях і в місцях скупчення людей.

Власниця знищеної кав'ярні звернулася до одеситів, аби допомогли відремонтувати будівлю, де розташований її заклад.