Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

8 червня 2015, 22:11 Інше
На Черкащині притока Дніпра перетворилася на отруйну канаву
На Черкащині притока Дніпра перетворилася на отруйну канаву

Фекалії серед річки - як звичний пейзаж у колись екологічно чистому селі. Таку картину не перший рік спостерігають жителі Ревівки на Черкащині. Люди б'ють на сполох: через несправні очисні споруди їхнє село може опинитись на межі катастрофи. Чиновники традиційно лише роздають обіцянки.

Ще 20 років тому люди могли пити воду з цієї річки, нині, кажуть, і жаби тут не живуть.

Володимир Корецький, мешканець с. Ревівки:

- Зараз іде вода чорна, всі фекалії ідуть, навіть жаби не чуть, щоб зараз квакали, качки у населення дохнуть. Річка повністю забруднена фекаліями і нечистотами, які не очищаються на очисних спорудах, очисні споруди не працюють більше 15 років на повну потужність, вони зовсім зламані.

Такі пейзажі з фекаліями і страшним смородом люди спостерігають не перший рік. До водойми навіть худоба не ризикує підходити. А місцеві вже підраховують збитки.

Алла Криворучко, мешканка с. Ревівки:

- Гуска висиділа мені гусенят, було 4 десятки, повела на річку, бо вона тут виросла, вони попили водички і всі остались тут.

Найбільше люди бояться, щоб не сталося екологічного лиха. Мовляв, річка Тясмин - важлива водна артерія країни, яка впадає у Дніпро, звідки не одне місто бере воду.

Людмила Сватко, мешканка с. Ревівки:

- В мене дома скважина 62 метри, я відчуваю, коли таке відбувається, бо в скажині оцей привкус і запах. Можете подивитись.

Директор районного водоканалу такі неприємні сюрпризи в річці пояснює просто - очисним майже півстоліття і вже десять років стоїть питання про їхню реконструкцію.

Анатолій Висоцький, директор Кам'янського водоканалу:

- Практично вони використали весь свій моторесурс і на сьогодні потребують конкретного оновлення, тому що все вже повністю устарівше. Ремонтувати треба, тому що практично екологічний стан в державі - ви бачите, який, і воно повинно відповідати тому, написано: очисні споруди - значить, очисні споруди.

Про проблему знають і чиновники, та грошей на ремонт поки що віднайти не вдалося. Кажуть, не перший рік пишуть звернення і в Міністерство екології, і до обласної влади.

Сергій Сундуков, голова Кам'янської райради:

- Ми виготивили три чи чотири проекти, вони залишились бумагою, це витрачені бюджетні кошти, в тому році планувалось виділити 4 мільйони для реконструкції цих споруд, на жаль, ця програма зависла і в кінці року нам об'яснили, що цих коштів не буде.

Цьогоріч, кажуть чиновники, гроші на реконструкцію очисних, можливо, вдасться віднайти завдяки державній програмі "Чисте Дніпро". Та до того часу селянам доведеться хіба що згадувати те, як колись купалися в Тясмині й ловили там рибу.