Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

4 червня 2015, 23:12 Інше
Навчання надзвичайників у Запоріжжі
Навчання надзвичайників у Запоріжжі

Лісова пожежа, загоряння на пляжі, потопельник та вибухонебезпечні предмети у Дніпрі. З усім цим лихом намагалися впоратися запорізькі надзвичайники.

Чи не найгарячіше цього дня було на березі Дніпра.

Сергій Шило, керівник підрозділу ГУ Держслужби з надзвичайних ситуацій у Запорізькій області:

- С наступлением теплой поры люди идут к воде, и, соответственно, наши подразделения работают в усиленном режиме.

За легендою навчань відпочивальники забули загасити полум'я. Загоряння помітили надзвичайники й рятувальним катером рушили гасити вогонь. Щойно впоралися із займанням, як з води почули волання про допомогу. Потопальник - далеко від берега, тож також мчать катером. Водолаз витягає постраждалого й передає його колегам. Привести до тями чоловіка медики намагаються вже на березі.

Сергій Вендін, кореспондент:

- Сьогодні рятувальникам поталанило. На Дніпрі майже ідеальні умови - немає сильного вітру та течія не надто швидка. Потапальника, непритомного вже, доправили на берег. На реанімацію є майже 2 хвилини.

Після надання першої допомоги постраждалого везуть до лікарні. Наступний етап навчань - пошук вибухонебезпечних предметів у водоймі. Водолаз-сапер зі спеціальним підводним міношукачем перевіряє дно Дніпра й раптом натрапляє на подарунки часів Другої світової війни. Далі - обережно піднімає небезпечні знахідки, щоб передати на берег. Вже потім на полігоні їх знешкодять.

Василь Ткач, керівник частини аварійно-рятувальних робіт:

- Как часто приходится обезвреживать взрывоопасные предметы?

- Взрывоопасные предметы именно в воде - не так часто, в основном это происходит на суше, но по воде за прошлый год было 10 заявок.

- Что находите?

- От авиабомб до минометных мин.

Останнє випробування для надзвичайників - у лісі. Там зайнялося від незагашеного туристами багаття. Загоряння помітили лісівники, але самостійно приборкати полум'я їм не вдалося. Тож вогонь швидко поширився посадкою. Подібна безпечність відпочивальників занадто дорого коштує природі. Під час однієї з останніх таких пожеж на Запоріжжі згоріло майже два гектару лісу.

- Не разжигайте огонь - и будет все тип-топ.