Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

8 травня 2015, 22:50 Інше
У Береговому родини живуть в гуртожитку без води, каналізації та світла
У Береговому родини живуть в гуртожитку без води, каналізації та світла

На межі. 150 людей у Береговому, що на Закарпатті, живуть без води, каналізації, газу та світла. Усе це зникло півроку тому. Тоді в їхньому гуртожитку сталася велика пожежа. Урядники пообіцяли родинам допомогти облаштувати згорілі житла. Проте віз і нині там.

- Вот так печка, дрова или вещи, или бутылки пособираемо и позакидаемо, и все.

Такі буржуйки тут у кожній кімнаті. На них готують їсти та ними ж і гріються. Взимку ще можна витримати, а от улітку тут справжня сауна. Тож люди виходять готувати на вулицю, на вогнище. А це - надсучасна водогінно-каналізаційна система "Європа". Так її нарікли місцеві.

- А цю воду - бачите, стоїть відро. Виливаєм сюда. А потім, коли повне відро, вибачте, виносимо на вулицю в кусти. Якомога подалі. Так це у нас така каналізація. Сюда ходимо і в туалет.

У гуртожитку на околиці Берегового нема води, газу, не працює каналізація. І от енергетики ще й вимкнули людям світло. За борг...  500 гривень.

- Прийдем включим потом.

- Может, оставите нам еще.

- Ну я ж этим не распоряжаюсь.

Нині тут мешкає 150 осіб, половина з яких - діти.

- А это моя кровать. Я буду кататись на качели.

Нелюдські умови сюди прийшли з пожежею. Восени невідомі підпалили сміття на першому поверсі. Дивом удалося вберегти будівлю. Відтоді життя тут перетворилося на виживання.

Лисавета Попович, мешканка м. Берегового:

- Казав, що коли запалилося, поможе нам окна вставити. І нічого не звертає на те.

- Мер обіцяв?

- Мер, мер! Казав ще, добре, що не все згоріло, а то б ми з ним спали на вулиці.

- Мер вам обіцяв допомогти і нічого не робить?

- Нічого.

У мерії Берегового переконують - про комунальних аборигенів не забули. Посадовці кажуть - від обіцянок допомогти не відмовляються. Ба більше, хочуть сюди ще й заселити родини, які стоять на обліку як учасники АТО.

Михайло Ляшко, заступник Берегівського міського голови:  

- Існує державна програма із забезпечення житлом учасників АТО, і за рахунок цих коштів ми приведемо його в порядок, будуть кошти - будемо приводити гуртожиток у порядок.

Якісь гроші на гуртожиток у бюджеті міста можуть з'явитися наприкінці року. Тоді й розпочнуть ремонтні роботи. Тож влада просить людей почекати й пожити без даху над головою, із мріями, що будівля не завалиться.