Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

19 лютого 2015, 22:37 Інше
Тренування столичних рятувальників
Тренування столичних рятувальників

Рятувальні човни, аероглісери та сучасне спорядження. Столичні водолази-рятувальники показали, які спецзасоби та гаджети мають у себе на озброєнні. Все - аби швидко прийти на допомогу.

Володимир ходить на зимову риболовлю вже не один десяток років. Переконує - жодного разу під лід не пірнав. Йде ловити лише туди, де міцна крига.

Володимир, мешканець м. Києва:

- Здесь хоть машиной едь. Вот сантиметров 30-25. Там, на выходе, уже сантиметров 10-5.

Та й місце риболовлі киянин вибрав, мабуть, не випадково. Саме у цій затоці на Дніпрі базується підрозділ водолазів-рятувальників. На озброєнні столичних надзвичайників є все необхідне спорядження та спецзасоби. Як правило, на виклик рятувальна команда їде автомобілем, та є місця, куди ані катером, ані машиною не добратися. Тоді єдиний вихід - аероглісер. Ця амфібія може пересуватися і по мілководдю, і по болоту, і по тонкій кризі.

Юрій Білецький, рятувальник:

- Річка Дніпро, річка Десенка в межах міста Києва і Київської області - вже неодноразово вони застосовувались, зарекомендували з хорошої сторони, були врятовані люди.

Ось це - улюбленець та помічник водолазів. Незважаючи на розміри, цей малюк може проводити підводну розвідку на глибині до 150 метрів. У минулому році саме за допомогою "Гнома" досліджували столичні підземні колектори. Керується дуже просто - отаким джойстиком.

Юрій Білецький, рятувальник:

- Ми його можемо застосувати в тих місцях, на тих глибинах, де не може спуститися під воду водолаз-рятувальник. В нього є, доречі, маніпулятор, за допомоги якого ми можемо щось підцепити з дна водойми.

Ось ще один прилад для вивчення підводних порожнин. Він виконує роль очей для водолаза там, де людині не пропливти. Особливо корисна ця відеокамера у вузьких колекторах. Та без людей усі ці прилади - лише купа заліза. Роман працює водолазом вже 5-й рік. Каже, прийшов сюди випадково - за оголошенням у метро. Та тепер не уявляє себе без цієї роботи. Водолаз переконує - часу не гає, особливо у цей період, коли тане крига. Необачних рибалок доводиться рятувати чи не щодня.

Роман Чабаненко, водолаз:

- Солнце посветило и лед растаял - они утонули, грубо говоря. Или почти утонули. Некоторых удается спасти.

Професіоналізму цим чоловікам не позичати. Справу свою знають. Та все ж кажуть - воліють на виклики виїжджати якомога рідше.