Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

10 лютого 2015, 13:06 Інше
Самооборона для тендітних пані
Самооборона для тендітних пані

Тендітна - не завжди слабка. Дедалі більше українок вчаться боронити себе в небезпечних ситуаціях. Довгі нігті та нестандартна поведінка допоможуть налякати, а якщо доведеться -  і добряче відлупцювати сильнішого та в рази більшого нападника. Як стати неприємною жертвою та вирватись з рук кремезного ґвалтівника чи грабіжника?

Тендітна пані проти агресивного громила. Однак фінал сутички необов'язково очевидний. Тренери з карате запевняють: два місяці - і елементарні прийоми, які допоможуть дати відсіч нападникові, запам'ятає не лише мозок, але й тіло. І це вже запорука того, що в надзвичайній ситуації навіть початківець зможе за себе постояти.

Борис Гладкий, президент київської асоціації карате:

- На каждой тренировке девушка выбрасывает тысячи ударов руками и ногами... Память мышц и тела на уровне суставов - они, конечно, это запоминают, и когда уже мозг парализован страхом, стрессом, то за него начинает работать тело.

Та займатись таким видом спорту наважується не так багато жінок. З 30 осіб у групі лише 8 представниць слабкої статі.

Лідія, відвідувачка школи карате:

- Я готова, я знаю, что я иду по улице - я готова, я сумею себя защитить.

Окрім самооборони, бойове мистецтво ще й непоганий метод зняти стрес.

Наталія, відвідувачка школи карате:

- Після робочого дня якось і психологічно важко, але приходиш тільки в зал - ОС, і все проходить, залишаєш всі проблеми за дверима, входиш в новий світ.

А це вже звичайні курси самооборони. Гарно вимахувати ногами та кулаками тут не навчать. Основна мета - не дати себе скривдити. Перш ніж бити противника, тренери радять спробувати його відлякати.

Володимир Кучма, тренер школи самооборони:

- Это два варианта - агрессия, жуткая просто до безумия агрессия, которая заставит человека подумать: а может ну его, найду какую-то другую жертву, или полностью неадекватное поведение, например считать пингвинчиков, лезть целоватся, танцевать с нападающим.

Якщо ж справа вже дійшла до силового протистояння, варто стати неприємною жертвою і бити нападника по найбільш вразливих місцях.

- Основные зоны поражения, если мы говорим о фронтальной стороне, это глаза, горло и пах.

Тож разом із тренером вчимося відбиватись від грабіжника чи маніяка.

Тетяна Стець, кореспондентка:

- Навчитися такому прийому можна за кілька хвилин, однак, аби не втратити навики, повторювати його потрібно з певною періодичністю.

Володимир Кучма, тренер школи самооборони:

- Если этого навыка нету, то он, скорее всего, не сработает в реальной ситуации. Для того, чтоб двигательный навык запомнился, нужно хотя бы от 2 тысяч повторений.

Для кращого ефекту на тренуваннях проводять стрес-тренінги. Фізичні навантаження, заняття в темряві та імітація неочікуваного нападу - усе заради того, аби жінка відчула себе у справжній небезпеці.

Та головне правило від знавців самооборонної справи - якщо на вас нападають, аби пограбувати, не варто ризикувати життям заради грошей.

Володимир Кучма, тренер школи самооборони:

- Дратся за 50 гривен в кошельке не надо, лучше их отдать и спокойно дойти.