Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

7 листопада 2014, 23:11 Інше
У Києві мати залишила немовля в поліклініці
У Києві мати залишила немовля в поліклініці

Жінку, що покинула немовля, розшукують у Києві. Свідків - десятки. Мало того, все відбулося в поліклініці. Ненька прийшла з дитиною нібито до лікаря. Попросила дорослих у черзі кілька хвилин попильнувати хлопчика у візочку, сама ж подалася, буцімто, у справах. Та так і не повернулася.

Загубила дитину чи сама загубилася? Дивний випадок розслідують у столичному пологовому будинку номер 5. Молода мати з немовлям прийшла на прийняття до лікаря. Стала в чергу. Попросила людей кілька хвилин попильнувати за візочком з крихіткою. Та так і не повернулася.

Ірина Левченко, заступник керівника відділу ГУ міліції м. Києва:

- Свідки цієї події, вони навіть не здогадувалися, що таке може статися. Тобто, це була привітна жінка, прийшла з дитиною і попросила просто подивитися кілька хвилин.

За годину дитина прокинулася й почала плакати. Крихітку оглянули лікарі. Хлопчик, три-чотиримісячний, здоровий, але голодний. Його перевдягли, нагодували та викликали міліцію. Чи зозуля мати? - запитують правоохоронці. Гарний одяг та візочок і забагато свідків як для звичайного підкидання.

Ірина Левченко, заступник керівника відділу ГУ міліції м. Києва:

- Зараз ми встановлюємо, що це за обставини, чому мати залишила дитину. Можливо, з нею щось сталося, буває і таке. Можливо, якась сімейна драма, можливо, психологічний стан, який призвів до такого.

Аналізи, УЗД та обстеження всіма фаховими лікарями. Поки правоохоронці шукають матір, дитину доправили до лікарні. Хлопчик домашній, доглянутий, зростав на маминому молоці - звітують медики. Тож не втрачають надії - ненька повернеться.

Лідія Колодій, завідувачка відділу міської лікарні №3 м. Києва:

- Він добрий, розвинений, гарний хлопчик, який шукає свою маму. Да, манюсік? Який шукає свою маму. Мамочка, повертайся і знайди мене.

Підгузки, одяг і навіть харчі - мами з сусідніх палат охоче діляться з хлопчиком усім, що мають. За два дні немовля стало улюбленцем лікарні. 

- Мальчик очень хороший у нас. Он часто улыбается всем.

Матерів-зозуль з кожним роком меншає - апелює статистикою служба у справах дітей. Натомість сімей, що бажають всиновити малюків - більшає. В Україні їх понад дві тисячі.

Микола Кулеба, керівник служби у справах дітей м. Києва:

- Якщо батьків не буде знайдено, то органами опіки та піклування має бути ця дитина зареєстрована, далі надане буде ім'я, по-батькові, прізвище цій дитині, і далі ця дитина може бути влаштована в сім'ю.

У службі чекатимуть на матір продовж двох тижнів. Кримінальна відповідальність жінці, якщо вона таки свідомо покинула синочка, не загрожуватиме лише в одному випадку. Коли буде доведено її особливий психологічний стан, науковим терміном - післяпологова депресія. Для відмови ж від дитини є законний спосіб.

Юлія Савицька, фахівець із усиновлення:

- Сучасним сімейним кодексом передбачена стаття "відмова від дитини". Юридично батьки не можуть відмовитися від дитини, але вони мають право написати заяву, на підставі якої судовим рішенням вони позбавляються батьківських прав.

Поки триває юридично-паперова тяганина, лікарі доглядають хлопчика і вже підібрали для нього ім'я - Богдан, той, що його Бог дав!