Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

24 жовтня 2014, 23:19 Інше
Батько львівських "мауглі" вже на волі
Батько львівських "мауглі" вже на волі

Повернення батька. Сьогодні звільнили з в'язниці батька сумнозвісних львівських дітей-мауглі. Він відбув лише половину терміну. Нагадаємо: влітку торік соціальні служби виявили 5-річного Юрчика та 14-річного Любомира, які не вміли ходити, розмовляти й самостійно харчуватися. Хлопчиків занедбали психічно хвора мати та цілком здоровий батько.

- Ходи, ходи скоренько. Та дився, там тьотя щось тобі дасть. Йдем.

Хлопчики зараз у Роздільському сиротинці. Це вперше після скандалу їх дозволяють зафільмувати телекамерою. Шестирічний Юрчик вже бігає. А ось таким його знайшли півтора року тому соціальні працівники. Дитина не ходила й усього боялася, адже роками не бувала надворі.

Мар'яна Ільків, вихователька:

- Юрчик такий завжди життєрадісний хлопчик. Любчик не такий зовсім, інший, замкнутий. Більш любить усамітнюватися, бавитися іграшками сам.

Стан п'ятнадцятирічного Любомира - гірший. Хлопець багато років майже не рухався. Тож самостійно не ходить.

Мар'яна Ільків, вихователька:

- Любчик також може пересуватися, але лише на колінах, тому що в нього недорозвинута стопа ноги, скривлена. Спочатку діти були дуже замкнуті, боялися оточуючих, тепер вони більш такі посміхнені.

У жовтні торік батька дітей, Любомира Кучумова, запроторили на два роки до в'язниці. Тоді чоловік був певен - без нього пропадуть і діти, і психічно хвора дружина.

Любомир Кучумов, батько дітей:

- Це вплине дуже негативно на здоров'я моєї дружини, вона цього не перенесе, це остаточно. Ну, і на покращення дітям це тоже не вплине, так як я їм нічим не зможу допомогти. І інтернат таких дітей це неможливо дати.

Поспілкуватися нині з головою родини журналістам Свідка не вдалося. Чоловік навідріз відмовився зустрічатися з пресою. Вдома на нього чекає дружина - її кілька місяців тому виписали з психіатричної лікарні. Чи щось змінилося в помешканні, невідомо - дверей ніхто не відчинив. Утім сусіди переконані - дітей Кучумовим повертати не можна.

Марія, сусідка:

- Тут порядку як не було, так і нема. То, що вони там всередині зробили, то ми не знаєм. Тому що ніхто не бачив. Ніхто не знає. Вона виходити не виходе. Що вони будут робити з тими дитями. Скажіть, дайте мені відповідь, що вони будуть робити з тими дитями? Як воно було нормальне, той старший ходив.

Любомира Кучумова звільнили умовно-дочасно за зразкову поведінку. Та й його злочин не є тяжким.

Мирослав Демків, керівник відділу департаменту з виконання покарань у Львівській області:

- Його думки дуже часто акцентувалися на його дітях, на його сім'ї, і в процесі спілкування він постійно говорив, що після звільнення він хоче їхати додому, він хоче змінити щось в житті своїх дітей. Він визнав те, що були певні помилки.

Нині подружжя позбавлене батьківських прав. Та якщо Любомир Кучумов налагодить побут і переконає суд, що дбатиме про дітей - їх повернуть у сім'ю.