Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

13 серпня 2014, 23:25 Інше
Сумнівні шляхи російської допомоги
Сумнівні шляхи російської допомоги

Тим часом колона з гуманітарним вантажем з Росії змінила свій маршрут. Вдень стало відомо: КАМАЗи через офіційний перепускний пункт на харківській ділянці кордону не поїдуть. Проте ще зранку прикордонники та рятувальники готувалися приймати гостей.

Пункт "Плетенівка" на кордоні України з Росією з ночі був закритий для подорожніх. Місцевим і прибулим з обох боків, пресі не давали навіть наблизитися до державної межі: проїзд заборонено. Неофіційно прикордонники пояснюють: перепускний прийматиме гуманітарний вантаж.

- Лучше не надо! Вы правильно понимаете, лучше не надо!

Місцеві активісти ще з ночі чергують у прикордонній зоні. 

Алла, мешканка м. Харкова:

- Перешкоджати, не пускати - якщо це буде щось не те, що нам потрібно. Сомнения у нас есть в том, что это - не гуманитарная помощь. Потому что не может агрессор, который нападает на Украину, при этом давать нам гуманитарную помощь. Поэтому у нас есть сомнения, и мы по этому поводу переживаем.

За шість кілометрів від рубежу - покинуті склади Вовчанського агрегатного заводу. Від світанку тут кипить робота: навіть траву покосили й ворота пофарбували. Рятувальна служба розгортає табір. Склади, місцеві вантажівки, намети рятувальників, особовий склад - тут готуються доглядати та розвантажувати російські машини. Це якщо зі столиці надійде відповідна команда. Та офіційний Київ укотре заявляє: Україна не потребує цукру й консервів з Федерації. Найліпшою допомогою буде - припинити підтримувати терористів.

Арсеній Яценюк, прем'єр-міністр України:

- Це так звана гуманітарна допомога. Рівень російського цинізму не має меж. Спочатку вони поставляють танки, Гради, терористів, бандитів, які розстрілюють українців. А потім вони поставляють воду і сіль. Вони б краще цих 300 КамАЗів пустих прислали, забрали своїх бандитів назад, і тоді не треба присилати гуманітарну допомогу.

Приблизно о першій годині дня стає відомо: маршрут російських КАМАЗів змінено. Офіційним шляхом, із прикордонним доглядом і митним оформленням колонна не піде. Рятувальники cкладають намети і згортають табір, вантажівки роз'їжджаються. Плетенівка поновлює роботу: через неї знов пропускають місцевих жителів і транспорт. Тим часом представники Червоного хреста вже заявили, що не прийматимуть гуманітарної допомоги від Росії, якщо її доправлять в Україну через неконтрольовані прикордонниками пункти.