Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

12 серпня 2014, 23:38 Інше
Обдурені російські найманці здалися "Айдару"
Обдурені російські найманці здалися "Айдару"

Відмовилися вбивати українців і здалися військовим. У Харкові бійці батальйону Айдар передали російському консульству двох громадян Федерації, які нелегально потрапили до України. Чоловіки стверджують: їх вербували нібито допомагати мешканцям Донбасу відновлювати мирне життя. Та виявилося, що треба воювати. Добровольці відмовилися вбивати, склали зброю і здалися Національній гвардії.

Євген та Бахтійор познайомилися в Україні, в таборі терористів під Краснодоном на Луганщині. Обидвоє з Самари, ще й однолітки - їм по 29.

- У нас, в России, набираются группы добровольцев, чтобы оказать помощь украинцам.

Люди мирних професій, психолог і газозварювальник, вони переконують: справді вірили, що їдуть допомагати українцям - відновлювати життя у зруйнованих містах.

- Под помощью объяснялось, что есть осажденные города, где надо восстанавливать свет, где на них нападают фашисты, нападают Соединенные Штаты Америки.

- Они спрашивали еще: гражданский? Кем работаете, профессию.

Перші три доби працювали вантажниками. У таборі були переважно росіяни, які планували залишитись на Донбасі назавжди.

- Человек 200 примерно.

- И все граждане России?

- Не все. Там были и украинские тоже.

- Много?

- Не много, конечно. Но достаточно.

Досить швидко чоловіки зрозуміли: йдеться про іншу допомогу. Замість будівельних робіт - агресія і наступ, зі зброєю в руках.

- Дали автомат и поставили… не было задачи. Я понял, что когда батальон соберется до 800 человек - батальон не будет защищаться. Мы находились в городе Краснодоне, где активно-то не ведутся боевые действия. И я понял, что на самом деле мы пойдем убивать наших собратьев…

Не згідні воювати, найманці втекли з табору та дійшли до першого блок-поста Національної гвардії. Це був батальйон "Айдар".

Представник батальйону Айдар:

- Вы не поверите, они еще и просились. Их не хотели брать, они пришли… Сначала мы даже не поняли, что они пришли таким образом.

На запитання, чому потенційних бойовиків не віддали правоохоронцям - розслідувати та судити - бійці кажуть: полонені не встигли скоїти в Україні злочинів. А повертатися до Росії нелегально - просто бояться.

Представник батальйону Айдар:

- Они опасаются, что их на границе просто расстреляют российские пограничники. Поэтому они пришли к нам. В том месте, где это происходит - нет легального перехода.

Тому вирішили вислати з України "туристів" офіційно.

Євген та Бахтійор заходять до будівлі російського консульства: юридично вони вже на території Федерації. Коментувати інцидент офіційно у представництві відмовилися: консульська підтримка є внутрішньою справою держави та її громадян.